Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Bry, w Gnomie wygląd czcionek można zmienić na monochromatyczne, najlepsze kształty, najlepszy kontrast lub wygładzanie LCD. Jak tych ustawień dokonać bez narzędzi Gnome'a ? Używam KDE4 i wygląd takiej samej czcionki DeJaVu Sans 9 jest inny w GTK(brzydszy, wygląda na chudszą i bardziej zwężoną) niż QT4.
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2008-12-31 10:47:19)
może za pomocą lxapperarance?
dpkg-reconfigure fontconfig-config
Wybierz odpowiednie opcje i ustaw możliwość wyświetlania fontów bitmapowych.
Przebuduj bazę czcionek:
dpkg-reconfigure fontconfig
I najlepiej restart systemu.
azhag napisał(-a):
może za pomocą lxapperarance?
lxappearance poza zmianą stylu gtk, czcionki i podglądem nic więcej nie oferuje, a szkoda.
fnmirk napisał(-a):
Kod:
dpkg-reconfigure fontconfig-configWybierz odpowiednie opcje i ustaw możliwość wyświetlania fontów bitmapowych.
Przebuduj bazę czcionek:Kod:
dpkg-reconfigure fontconfigI najlepiej restart systemu.
Zrobiłem tak, czcionki ogólnie wyglądają teraz ładniej (albo mnie się wydaje) ale efekt ciutkę mniejszych i węższych czcionek GTK dalej pozostał.
Widać to wyraźnie na screenie:
EDIT: Jak zwykle najprostsze problemy są najtrudniejszymi ;), zmieniłem styl czcionki DeJaVu Sans na "Book" i wyglądają tak samo jak w KDE4 - jest pięknie :)
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2008-12-31 10:46:44)