Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej,
już któryś raz z kolei podczas ładowania systemu, proces ów się zatrzymuje w tym samym miejscu... na "activating" swap.
Mam kilka partycji 1-win xp, 2,3,4 Linux, 5-ntfs. Windows nie ma dostępu do Linuksa. Macie jakieś pomysły? Zaczęło się tak dziać w sumie nagle.
iwo napisał(-a):
Zaczęło się tak dziać w sumie nagle.
typowe po update :]
a masz w ogóle jaką partycję (albo plik) wymiany?
iwo, mnie na to pomogło uruchomienie programu gparted z livecd i wykonanie sprawdzania partycji.
Dwa razy po aktualizacji, na drugi dzień mnie się to przytrafiło, na dwóch komputerach.
Uruchom gparted i zaznacz partycję. Pod prawym klawiszem, w menu kontekstowym jest opcja: check partition.
Sprawdź najlepiej w taki sposób wszystkie partycje.
Edit:
fsck też powinno być chyba pomocne.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2008-11-26 14:08:16)
o mi sie to samo dzieje co jakiś czas na lennym od jakiegos czasu... staje na ładowaniu swapa. wiec machłem swapoff mkswap swapon i dalej nie pomogło. następnym razem spróbuje moetody fnmirka
Zapomniałem dodać, że nie sprawdzamy partycji swap tylko inne partycje. Partycja Swap nie posiada takiej opcji, możemy ją jedynie sformatować profilaktycznie (tak zrobiłem w jednym przypadku).
Podejrzewam, że mogłoby wystarczyć opróżnienie katalogu /tmp. Mam osobne partycje i jak się pojawi u mnie taka przypadłość następnym razem to spróbuję ustalić gdzie się znajduje problem. Tylko przeważnie to może się pojawić wtedy kiedy komputer jest szybko potrzebny. Tak miałem w obu przypadkach.
znaczy się jak mam uruchomić gparted, jak DEbian zdycha zanim się załaduje?
Nie mówcie, że nie da rady bez wypalania "wspomagaczy"... cholera, powywalałem, już chyba wszystkie stare płytki z Ubuntu.
Pobierz takie coś wypal, dobrze sobie opisz i trzymaj na czarną godzinę kłopotów z systemem.
http://www.sysresccd.org/Download.fr.php
a u mnie przestało. od dawna sie to nie robi nie wiedzieć czemu... czary :D
U mnie system jak wstaje to sprawdza wszystkie dostępne partycje a mimo to zdarzało mu się przyciąć na aktywowaniu swapu ale reset pomagał :) Raz na n uruchomień, głównie po wypadkach typu przerwa w zassilaniu, nieoczekiwany twardy reset. Ogólnie jakoś sie tym nie przejmowałem ;)
pomaga twardy reset ale w ciągu tygodnia zdarzyło się już dwukrotnie; mam tylko 3 partycje, wszystkie primary:
/
/home
swap
oczywiście problemy hibernacją...