Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam postanowiłem odświeżyć sobie troszkę kompa i w chwili obecnej mam na dysku 80 GB zainstalowane dwa systemy Debiana ( który właśnie nie wytrzymał mojego kolejnego testu) oraz Ubuntu. Chciałbym sformatować wszystkie partycję te na których wcześniej był Debian oczywiście po to aby zainstalować jego nowszą wersję. I właśnie tu pojawia się pytanie i mój dylemat które z tych partycji można bez problemu usnąć tak aby nie uszkodzić ubuntu gdyż nie mogę się w tym połapać...? Z góry dzięki za wszelkie sugestie!!
Ostatnio edytowany przez LongeR (2008-10-03 20:37:56)
a nie możesz sprawdzić w /boot/grub/menu.lst którą parycję debian montuje jako "/" ?
LongeR napisał(-a):
które z tych partycji można bez problemu usnąć tak aby nie uszkodzić ubuntu gdyż nie mogę się w tym połapać..
Ehm.... przecież jesteś na hda4 i hda6 (swap). To jest twoje Ubuntu.
ej Longer a czy ty wiesz może gdzie jest twoja dupa? spróbuj wymacać czy jeszcze jest na swoim miejscu, bo może ktoś ci ją ukradł i tera nie będziesz miał czym srać :P
szok. jak se zorganizuję jakąś szklaną kulę, czarnego kota i dużo fusów to dam znać. tyle lat na linuchu i żeby nie syszał o fstab.
Tak myślałem że hda4 i hda6 ale wolałem się upewnić dzięki.
rychu napisał(-a):
jak se zorganizuję (...) czarnego kota
przybłąkała mi się czarna kotka na działce, chcesz przygarnąć? ;)
rychu napisał(-a):
żeby nie syszał o fstab.
albo mount, albo df
urug napisał(-a):
Za linuchu powinni wyrywać języki :P
i chemicznie kastrować :)
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-10-03 22:49:05)
ja wam dam :p
Nie ma się z czego śmiać... wywaliłem partycję hda2 i hda5 i po Debianie i po Ubuntu:P....
Ostatnio edytowany przez LongeR (2008-10-04 21:20:36)
To był zrzut z Ubuntu więc hda4 to była partycja / Ubunciaka xD
Jak dla mnie masz małą nauczkę, następnym razem lepiej [w uporządkowany sposób] będziesz tworzył partycje xD
LongeR napisał(-a):
Nie ma się z czego śmiać... wywaliłem partycję hda2 i hda5 i po Debianie i po Ubuntu:P....
Literowe oznaczenia partycji Ci się zmieniły. Zamiast hda4 jest hda3, hda6 na hda5.
LongeR, przepraszam, ale palcem jesteś robiony? Od kiedy do formatu trzeba usuwać partycje? Przecież w instalatorze wybiera się partycje na których ma się instalować debian i jeszcze wybiera się, czy ma je formatować czy nie. Po co tyle kombinacji?
Ja zawsze instalując debiana sam sobie ręcznie tworzę partycję jakoś tak się przyzwyczaiłem. Już po sprawie ale pamiętajcie kto pyta nie błądzi:D
Ostatnio edytowany przez LongeR (2008-10-05 17:52:19)
LongeR napisał(-a):
Ja zawsze instalując debiana sam sobie ręcznie tworzę partycję jakoś tak się przyzwyczaiłem
Tylko po co robić coś co jest już zrobione.
Chyba że chce się zmienić układ inaczej szkoda czasu i o błąd też nietrudno.
offtop: cos my wyglad ze LongeR stracil instynkt, bo nie gada tak samo
Tak wyszedłem chyba z formy ale nie martwcie na pewno ją odzyskam:D