Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-09-05 10:39:19

skotx - Członek DUG

skotx
Członek DUG

UML i diagram klas

Witam, panowie mam do was pytanie. Mam do zrobienia diagram klas i inne diagramy z uml. Ale już z z tym pierwszym mam problem, niby diagram klas ma przedstawiać klasy i zależności między nimi, ale jak mam w programie tylko jedną klasę to co wtedy?? Zrobić diagram tylko z jednej klasy??

Tak by to wyglądało z jednej klasy:
img134.imageshack.us/my.php?image=zrzutekranu050920081029fg8.jpg

Szukam kogoś kumatego kto mi to wytłumaczy bo ja nie jestem kumaty w tej dziedzinie.

Jeśli mam wysłuchiwać czyichś poglądów, to niech będą one wypowiedziane w formie twierdzącej, wątpliwości sam mam dosyć.

#2  2008-09-05 11:25:18

djjanek - Użytkownik

djjanek
Użytkownik
Serwis

Re: UML i diagram klas

Z tego co ja sie uczyyłem to jest poprawnie. Jednak jeśli jest to na zaliczenie i prowadzący nakazuje kilka klas ja wtedy durnie ale rozbijałem na co sie dało. Np. odpowiedzi jako klasa a pytania zawiera obiekty tych klas. itp. Zależy wszystko co potrzebujesz.

#3  2008-09-05 11:32:45

skotx - Członek DUG

skotx
Członek DUG

Właśnie problem że to jest na zaliczenie, porozbijać tego zbytnio nie mogę bo musiałbym też program przerobić (zagląda w kod i porównuje z diagramami).

Dobra, wymyśliłem coś takiego: http://img258.imageshack.us/my.php?image=zrzutekran … 081357lt7.jpg

Mógłby ktoś rzucić okiem czy to ma jakikolwiek sens, bo ja nie mam pojęcia.

Ostatnio edytowany przez skotx (2008-09-05 14:07:15)

Jeśli mam wysłuchiwać czyichś poglądów, to niech będą one wypowiedziane w formie twierdzącej, wątpliwości sam mam dosyć.

#4  2008-09-05 20:40:20

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Nie ma.
Primo, dziedziczenie; Secundo, klasa => obiekt; i po trzecie i tak Cie Badura uleje ;]

A no i co to za program pisany obiektowo z jedna klasa? Albo piszemy obiektowo, albo nie. A jedna klasa to taka dziwnie wygladajaca funkcja/procedura.

#5  2008-09-06 09:02:19

skotx - Członek DUG

skotx
Członek DUG

qluk Ty to potrafisz człowiek podnieść na duchu ;) Niestety aż tak dobrze nie mam i zajęcia prowadzi Grudzień. Zobaczymy jutro co z tego będzie. Zakładam że z powodu kilku blędów popełnionych z niewiedzy nie uleje mnie heheh
A co do programu to myślę że jest sensowny z jedna klasą, musiałbyś go zobaczyć to wtedy mógłbyś ocenić. Jak Żywczokowi spasuje to będzie dobrze ;)

Ostatnio edytowany przez skotx (2008-09-06 09:26:52)

#6  2008-09-06 10:27:37

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Z Badura edziesz mial przeciaz egzamin, a trzac po terminie to raczej poprawke przeciez.
Sprawa kolejna UML to jezyk modelujacy, a wiec nie majacy wprost swojej historii w IT, a wiec w diagramie klas jedena klasa to bzdura i błąd.

#7  2008-09-06 19:18:58

skotx - Członek DUG

skotx
Członek DUG

W sumie to już mały oftop się zrobił. Egzamin myślę że powinno się zdać patrząc na to co było we wcześniejszych latach, gorzej właśnie z Grudniem.

Z tym to może masz rację, ale pisząc program nie miałem pojęcia o UML. Teraz zrobiłbym to trochę inaczej, nastawiając się żeby było łatwiej tworzyć wszystkie diagramy w uml'u.

Stopka forum