Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, posiadam cos takiego:
IBM IntelliStation E-Pro (6214-20G)
chcial bym wymienic w nim procesor na mocniejszy, ale nie jestem pewien ile uciagnie plyta ktora jest w srodku i nie wiem jak to dokladnie sprawdzic. W dokumentacji serwera nie jest to zaznaczone (a przynajmniej ja nie moge tego znalezc), w dokumentacji plytyglownej na stronce intela (Chipset Intel 845) tez nic na ten temat nie pisza :/
Po wpisaniu lshw dostaje cos takiego:
*-cpu
description: CPU
product: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 1.80GHz
vendor: Intel Corp.
physical id: 4
bus info: cpu@0
version: 15.1.2
slot: WMT478/NWD
size: 1800MHz
capacity: 2400MHz
width: 32 bits
clock: 100MHz
capabilities: boot fpu fpu_exception wp vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm up pebs bts
configuration: id=0
Czy to "capacity: 2400MHz" oznacza ze najmocniejszy procek jaki mi obsluzy to 2.4GHz?
Chialbym jeszcze upewnic sie jakie FSB mam na plycie (w dokumentacji pisza ze 400MHz, ale wole miec pewnosc), ale lshw, hwinfo ani /proc/cpuinfo nie pokazuja mi nic o FSB :/
Jako root przekieruj do pliku poniższe polecenie:
dmidecode>biosowyopis.txt
Otrzymasz trochę informacji.
Możesz też pobrać takie Livecd http://www.sysresccd.org/Download
Jest na wspomnianej płytce program aida, który też może dostarczyć kilka ciekawych informacji.
Nie wiem jak ta płyta, ale sam posiadam w domu plytkę na intelu 845 i potrafi ona obsłużyć FSB 533 (Znienawidzony ASROCK) więc w ten IBM powinien tym bardziej ją obsłużyć. Zdaje się że taki procek jak poniżej powinna obsłużyć.
http://www.allegro.pl/item417982570_celeron_d_2400mhz_256_533.html
Tyle że nie bedę się wypowiadać co do wydajności tego Celerona w porównaniu do tego Pentium.
Ostatnio edytowany przez terefere (2008-08-17 15:36:25)
Z tego co pamiętam o intel 845 to potrafi obsłużyć wszystkie p4 bez HT oraz 3.06HT. Więc spoko. Najważniejsze jest FSB procesora, które nie może być większe od 533. Nie wiem, jak z procesorami mającymi 1M cache L2, ale wszystkie 512KB będą działać.