Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Debian skończył 15 lat!
http://linuxnews.pl/pietnaste-urodziny-debiana/
100 laat!!
dla uczczenia okazji min po piwie/łeba :)
Wszystkiego naaj!! kolejnych 15 lat:*
Zarov: chyba od Gentoo ;) .
Zarov napisał(-a):
Dziś bez piwa bo brzuch się pojawia ale wszystkiego najlepszego! Chociaż coraz więcej osób ucieka do Gentoo :'(
To fakt, miesien rosnie a to niedobrze. W takim badz razie.... Sprite+Luksusowa+Martini ( po rowno w szklanecce ) , dobrze wymieszac i swietowac.
Z www.ubuntu.com :
miej teraz ze 100 serwerów i baw sie w gentoo ;p
Zarov napisał(-a):
Dziś bez piwa bo brzuch się pojawia ale wszystkiego najlepszego! Chociaż coraz więcej osób ucieka do Gentoo :'(
ostatnio, z moją skromną pomocą, dał się zauważyć trend PLD-owy ;)
<flejmuję>
(Modyfikuję, bo mi się azhag wtrynił ;) )
@Yampress:
Słyszałeś o rozproszonej kompilacji?
Gentoo będzie wydajniejsze (znaczy mniej uciążliwy będzie problem długotrwałej kompilacji, najwieksza jego wada z punktu widzenia użytkownika) na kilkunastu serwerach (najlepiej w jednym centrum serwerowym) niż na jednym. Do tego jeżeli serwery są porównywalne (jedna architektura etc.) można jeden z nich zrobić lokalnym repozytorum — na nim będą kompilowane (ale z pomocą pozostałych maszyn!) wszystkie paczki, a reszta będzie z niego brała gotowe binarki.
Inna sprawa, że w Gentoo lubią się pojawiać różne problemy podczas aktualizacji (zwłaszcza jak któraś kluczowa paczka zerwie zgodnośc API/ABI) i na serwer raczej bym go nie wybrał. Ale ja nie jestem administratorem i się nie znam.
Zdaje się serwery tak DUG-a jak ciasny.net stoją na Gentoo, więc milyges i BiExi mogliby się w tej sprawie wypowiedzieć.
</flejmuję>
Ostatnio edytowany przez Minio (2008-08-17 12:54:46)
Tak serwery dug'a ciasny.net (pratycznie wszystkie swoje servery przerbilam na gentoo no moze z 1 mi zostal ejszcze na debianie ale to maszyna pstawiona w 2004 roku to nie ruszam) stoja na gentoo, i tutaj chiabym przelamac mit ktory jest rozsiweany przez ludzi ktorzy poderzewam nawet nie uzywali gentoo... ze kompilacja trwa wieki... TO NIE PRAWDA dug zostal postawiony w 8h i to ze stage1
Co do aktualizacji to tez bezprobleowo zapszczasz na screenie i idzie, co jest naprawde fajne mozna kontrolowac dokladna wersje pakietu ktory instalujesz a juz o takich zaletach jak flagi nie bede pisala bo to oczywiste....
Co do workstacji to ludziom polecam debiana bo poprostu dziala :]
Osobiscie na workstacji mam gentoo, dlaczego? bo ja lubie bawic sie systeme i eksperymentowac :P
@Mino: na razie mi się tylko mc się wysypał po upgrade ale revdep-rebuild mu pomogło :p