Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, mam do was pytanie i prośbę, stawiam serwer do gry na Debianie przy pomocy screena. Aby go uruchomić wpisuje:
screen -S server cd server ./server [tu się ładuje]
Gdy się załaduje działa może dzień moze dwa, może tydzień itp. Jednak po jakimś czasie napewno się wyłączy bo nie jest doskonały i muszę ręcznie od nowa uruchamiać. Jest to strasznie uciążliwe ponieważ to serwer do gry MMORPG i taka przerwa po prostu denerwuje użytkowników. I tutaj mam do was pytanie jak zrobić autorestartera danego programu?
Pod Windows wygląda to tak:
echo off title Aries Server cls :controllerini :begin Aries-XML.exe /REALTIME echo ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: echo :: Your Server crashed, the restarter is restarting your Server. :: echo ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: goto :controllerini
A pod Linuksa znalazłem taki:
#!/bin/bash # # Make your no-cvs sources from otserv run in linux # by Ulisses - Brasil # Last update: Mar/2006 # i=1 while [ $i -le 5000 ] do ./otserv 2>> ./ots-error.txt i=`expr $i + 1` done
Jednak nie działa dobrze, w ogóle nie działa. Dlatego proszę jakiegoś speca, aby pomógł mi bo to pewnie chwila dla niego.
podstawowe pytanie czy ten serwer po uruchomieniu przechodzi w tlo czy tez nie ?
BTW byl podobny temat i bylo tam pare wariantow rozwiazania ...
Tak uruchamiam go w screenie (btw. to serwer dedykowany) potem daje CTRL+A+D aby działał w tle i wychodzę z konsoli SSH. I działa w tle w tym screenie, zdarza się, że wystąpi błąd serwera i zakończy prace, wtedy wchodze w tego screena i widze powód wyłączenia i musze od nową włączyć w tym screenie, i tutaj chciałbym aby to obsługiwał jakiś program - żeby automatycznie resetował. Jakiś skrypt.sh który by zapętlał uruchamianie ./server gdy ten się wyłączy.
chodzilo mi o to czy sam serwer tej gry po urchomieniu sie przechodzi w tlo czy tez nie
jezeli nie przechodzi to:
while true; do /sciezka/do/pliku/uruchamiajacego/serwer; sleep 180; done
powinno wystarczyc ...
jezeli nie wystarczy to napisz dokladnie co robisz i co sie dzieje ...