Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
mam zapisaną taką regułę dla udev:
KERNEL=="sd?[1-2]", ATTRS{product}=="DataTraveler 2.0", ATTRS{serial}=="8990000000000000000000B7", SYMLINK+="kingston%n"
a w /etc/fstab:
/dev/kingston1 /media/kingston1 ext3 user,noauto 0 0 /dev/kingston2 /media/kingston2 vfat user,noauto,rw 0 0
Problem polega na tym, że nie chce mi automatycznie montować do punktów montowania, wskazanych wyżej. Wygląda to tak:
Wkładam pendrive. Wyskakują okienka w KDE pytające się czy zamontować. Daję OK.
Dwie partycje są zamontowane już w /media/sdb1 i /media/sdb2. Oczywiście symlinki zostały stworzone, czyli w /dev mam kingston1 i kingston2.
Jeżeli odmontuję pendrive i wykonam mount -a, nośnik jest zamontowany tam, gdzie chciałem.
Czy winny jest temu hal, który wcześniej montuje, niż udev stworzy dowiązania symboliczne?
Jak rozwiązać to, by nośnik był automatycznie zamontowany do /media/kingston i /media/kingston2?
pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc. :)
raczej bym obstawial ze hal / automontowanie w kde olewa fstab i montuje tam gdzie lubi ...
mozesz zrobic test kazac udev'owi nie robic symlinka ale nazwac inaczej to urzadzenie i zobaczyc jak sie zachowa automontowanie ...
Zrobiłem tak:
Utworzyłem dowiązania symboliczne: pen1 -> /dev/sdb1 i pen2 -> /dev/sdb2.
W /etc/fstab miałem:
/dev/pen1 /media/kingston1 ext3 user,auto 0 0 /dev/pen2 /media/kingston2 vfat user,auto,rw 0 0
Nie zadziałało. Automonter zamontował w /media/sdb1 i /media/sdb2.
Następnie zostawiłem w /etc/fstab "tradycyjne" wypisy:
/dev/sdb1 /media/kingston1 ext3 user,auto 0 0 /dev/sdb2 /media/kingston2 vfat user,auto,rw 0 0
i poprawnie zamontowało w /media/kingston1 i /media/kingston2. Dziwi więc, dlaczego nie zadziałało dowiązanie symboliczne.
Macie pomysł o co tu biega?
Jakby to pomogło to mam wersję 3.5.9 KDE.
pozdrawiam
zapewne wyglada to tak jadro raportuje pojawienie sie uzadzenia o nazwie sdb ... hal sprawdza fstab w poszukiwaniu tego urzadzenia i sciezki montowania dla niego ... gdy nie znajdzie uzadzenia w fstab montuje tam gdzie sam uwaza za stosowne ...
jak widac w gdy idzie to w ta strone (wychodzac od nazwy urzadzenia a nie od fstab) link symboliczny jest niezauwazalny ...
mozesz dac w udev
BUS=="scsi", ATTRS{product}=="DataTraveler 2.0", ATTRS{serial}=="8990000000000000000000B7", NAME{all_partitions}="kingston"
Ostatnio edytowany przez bercik (2008-05-14 02:02:03)
Niestety to też nie działa. Wystarczy, że podepnę czytnik kart i pendrive zmienia się na /dev/sdf1 i /dev/sdf2 i jest z kolei montowany do disk i disk-1.
RRH napisał(-a):
Niestety to też nie działa. Wystarczy, że podepnę czytnik kart i pendrive zmienia się na /dev/sdf1 i /dev/sdf2 i jest z kolei montowany do disk i disk-1.
potem będzie sdg, sdh -> po prostu nie odmontowujesz urządzenia, tylko wyciągasz z gniazda.
Piszesz, że masz KDE to Ikona SYSTEM -> Urządzenia przechowywania danych -> Pendrive -> PPM na nim -> usuń w sposób bezpieczny
Nie, jeszcze nie zdarzyło mi się wyciągnąć urządzenia bez wcześniejszego odmontowania. Tak więc robię to najpierw.