Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Mam problem z działaniem serwera wydruku. Końcowy rezultat ma być w postaci, serwera wydruku na Debianie (Samba, CUPS) podpiętego pod firmową domenę z opcją automatycznej instalacji sterowników, dla konkretnych drukarek (Udział print$).
Pierwszy problem: Skonfigurowałem usługi smb i cups, podłączyłem go do domeny (net rpc join) ale nie mogę się dostać na niego ;/ Wyskakuje okienko logowania - nie działa logowanie na roota i to, że jestem domain adminem w domenie, do której jest wpięty Debian.
Drugi problem: Zmieniając rolę samby z domain na share prawie wszystko działa, oprócz automatycznej instalacji sterowników. Udział jest, dwie drukarki są widoczne. Chcą zainstalować sterowniki do późniejszej automatycznej instalacji, napotykam na kolejny problem ;) Instalacja odbywa się poprzez wejście we właściwości drukarki, wybranie zakładki `Zaawansowane` i kliknięcie `Nowy sterownik` po czym wybranie *.inf sterownika, który przekopiuje się do udziału print$ Samby i to teoretycznie powinno być wszystko ;) Teoretycznie bo w praktyce przy dodawaniu drukarki na innym stanowisku nie ładuje się sterownik tylko pyta czy zainstalować z dysku ;/
Ma ktoś jakieś pomysły, doświadczenie z takim czymś? Każda rada mile widziana ;)
Z góry dzięki.
/etc/cups/cupsd.conf - standard
/etc/samba/smb.conf
[global] security = domain workgroup = DOMENA netbios name = printserver password server = * allow trusted domains = Yes load printers = Yes printing = cups printcap name = cups printcap cache time = 750 cups options = Raw idmap uid = 10000-20000 idmap gid = 10000-20000 hosts allow = 127.0.0.1 127.0.0.2 10.160.70.0/24 hosts deny = 0.0.0.0/0 [printers] comment = All Printers path = /var/spool/samba guest ok = Yes printable = Yes browseable = Yes write list = DOMENA\Administrator [print$] comment = Printer Drivers path = /var/lib/samba/drivers browseable = Yes write list = DOMENA\Administrator
Ostatnio edytowany przez bns (2008-04-25 11:21:56)
Strony: 1