Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam instalowałem debiana stable za pomocą tej aplikacji pod windowsem http://goodbye-microsoft.com/ a potem chyba następuje net-install czyli pakiety instalują się po restarcie tak jak z net0install. Problem polega na tym że pod koniec instalki nastąpił reset kompa.
Nie wiem co teraz mam zrobić żeby nie zaczynać instalować od nowa. Mam wolnego neta i zanim doszedłem do tego punktu to trwało ponad 3 godziny więc nie chcę zaczynać od nowa.
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.
Jak łączysz się z internetem?
Przez DHCP.
Ja bym polecał pobrać (u kogoś z szybszym netem) jedną lub dwie płyty CD. Jeżeli pobranie plików do netinstalla (czyli jakiś 200MB) tyle trwało, to pobranie reszty podstawowych pakietów (zależnie jakie chcesz środowisko od ~300-800MB) będzie nie lada wyzwaniem.
Pobranie plików do netinstalla trwało krótko bardzo. Komputer został zresetowany podczas gdy już prawie zainstalowało się środowisko(xfce) i inne pakiety. Dosłownie pod koniec paska :( Sam bym zrobił to za pomocą płytek ale cdrom jest jakiś felerny i za każdym razem wywala error podczas odczytu (sumy kontrolne sprawdzone i są ok, próbowałem na kilku płytkach). Dlatego muszę zainstalować z neta.
Być może po chrootnięciu (tylko najpierw musiałbyś odpalić jakiegoś Linuksa, np. LiveCD, a nie wiem jak to będzie wyglądało z walniętym CD)i zainstalowaniu gruba będzie system działał, ale nie daję żadnej gwarancji.
Jeszcze można posłużyć się bootowaniem z pendrive'a, tylko nie każdy bios to obsługuje, np: mój nie :((