Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, mógł by ktoś dać mi przykład stosowania funkcji if w funkcji if? :D
Chodzi mi o coś w stylu:
Jeżeli katalog X istnieje to sprawdź czy istnieje w nim plik Y jeżeli istnieje w katalogu X plik Y sprawdź czy jest do zapisu.
Jeżeli katalog X nie istnieje wypisz że nie istnieje i skończ działanie skryptu.
Jeżeli test się udał ( katalog X istnieje ) to sprawdź czy jest w nim plik Y, jeżeli nie wypisz że go nie ma i zakończ działanie skryptu..
Tak samo z sprawdzaniem do zapisu.
Próbuje się uczyć basha, robie sobie skrypt backup i "coś" mi nie idzie :)
Pozdrawiam!
W programie matematyki dla klasy pierwszej szkoły średniej byl kiedyś wstęp do rachunku predykatów pierwszego rzędu (czytaj logika). Przedstawiłeś koniunkcje dwóch warunków + coś jeszcze a całość sprowadza się do
if [ -w X/Y ] ; then same commands elif echo "file doesn't exist or doesn/t be writeble " fi
P.S. Basha tak dawno nie używałem, że w szczegółach moge się mylić. Wszystko jest w manie do basha.
@Lorenzo ... w ten sposob nie odrozniasz przypadku nieistnienia katalogu od nieistnienia pliku, a niekiedy moze to byc potrzebne ... poaztym zgoda ze mozna to tak uproscic (kozystne jezeli chodzi o wydajnosc) ... i nie elif tylko else
zagniezdzone ify:
if [ -d X ]; then if [ -f X ]; then echo "jest plik" else echo "nie ma pliku ale jest katalog" fi else echo "nie ma katalogu" fi
o warunkach (-d, -f) poczytaj man test
Ok, dzięki - działa.
Ostatnio edytowany przez TuX (2007-12-15 15:35:33)