Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
tez pamiętam kiedyś znajomy mi mówił o mepisie, że instaluje go i nie za dużo trzeba grzebac aby wszystko było.
cieszy mnie sprawa taka że przez jakiś czas mepis był oparty na ubuntu po czym znowu wrócono do debiana :).
wiadomo co bardziej wartościowe :]
Mam firmowy laptop Dell Latitude D830, Mepis jest pierwszym linuksem który
prawidłowo rozpoznał rozdzielczość i ustawił dźwięk.
Nie testowałem jeszcze WLAN i Bluetooth.
Większość przycisków funkcyjnych działa.
Nie mam czasu na dokładne przetestowanie i konfigurację.
Generalnie służy mi do sprawdzania konfiguracji i przenoszenie
co się da na Debiana, choć coraz bardziej kusi aby zostać przy Mepisie ;)
Ostatnio edytowany przez Zyong (2007-12-30 17:54:58)
<lol> zupełnie odwrotnie niż u mnie - czy asus nforce z i grafika gforce to jakaś nietypowa konfiguracja?
Tak trochę z innej beczki. Jak to jest. Mepis na Etchu ma np. OO 2.3 a ja mając Lennego mam 2.2?
Trochę tego nie rozumiem, bo skoro mówicie, że te pakiety, które zaktualizował Mepis pod Etcha są ładne, śliczne i dopracowane, to dlaczego,
że tak powiem zwrotnie, nie zainteresował się nikt by dorzucić je do jakby nie było odrobinę mniej stabilnej na korzyść aktualności wersji Debiana?
OOo 2.3 jest w unstable, nie zapominaj że "cykl życia" pakietów w Debianie wygląda
(experimental ->) unstable -> testing -> stable -> oldstable
pakiety nie trafiają do testing bezpośrednio (chyba że przez security, ale to szczególne przypadki)
musisz poczekać, 2.3 przejdzie debianowe procedury i trafi do testinga
ha, przypomniałem sobie — to co pokazałem to mocno uproszczony schemat cyklu życia, w rzeczywistości wygląda tak, złośliwi mówią, że to cud, że w Debianie są jakiekolwiek pakiety ;)
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-01-04 10:44:01)
A ja się zapytam jak w Mepisie wyglada sprawa z neo na sagemie.
Bo sąsiad mnie atakuje żeby mu zainstalować linuxa obok $hita bo chce chodzic po wirusosiejnych stronach.
Duzo z tym dłubania?
Pozdrawiam
no tak, (OO to przykład tylko!!), ale można na podstawie Mepisa opracować, wpakować do unstable, a jak rzeczywiście jest taki dobry wpakować go po odpowiednim czasie (2 tygodnie?) do Testing... jeśli są takie dobre, to chyba by to tak wyglądało...
...skoro ktoś pracował za Debiana, to czego i nie z jego pracy nie skorzystać...
Chciałbym tylko zrozumieć, tak łopatologicznie, czy to zły algorytm myślenia/postępowania...
bo niby 2.3 jest już w Unstable od dawna, a na stronie plik pod Windows 2.3.1 PL jest już oferowany jako "stable" (pewnie innej jakości stabilność, ale jednak), a w marcu ma być już 2.4.
Stable, testing, unstable to po prostu nazwy gałęzi Debiana, nie oznaczenie stopnia stabilności programu jako takiego.
PS. Dokładnie to w sidzie jest 2.3.1, a w marcu zobaczysz, że będzie 2.4. Nie ma obawy.
I testuje się też jakośc pakietowania. Powiedzmy program-1.2-1 jest źle spakietowany i nie działa a program-1.2-2 jest już dobrze spakietowany i chociaż to jest ta sama wersja programu, ale tylko insza wersja pakietowania, to działa. W sidzie często tak bywa, że ta sama wersja programu, ale inaczej spakietowana jest już bez błędów. Między innymi po to są te unstable, testing, stable. Nie tylko liczy się to, czy dany program jest uważany przez twórce za stabilny, ale także to, czy jakośc pakietu jest dobra.
azhag napisał(-a):
ha, przypomniałem sobie — to co pokazałem to mocno uproszczony schemat cyklu życia, w rzeczywistości wygląda tak, złośliwi mówią, że to cud, że w Debianie są jakiekolwiek pakiety ;)
A może właśnie dla tego jest ich tak dużo :)
iwo napisał(-a):
no tak, (OO to przykład tylko!!), ale można na podstawie Mepisa opracować, wpakować do unstable, a jak rzeczywiście jest taki dobry wpakować go po odpowiednim czasie (2 tygodnie?) do Testing... jeśli są takie dobre, to chyba by to tak wyglądało...
...skoro ktoś pracował za Debiana, to czego i nie z jego pracy nie skorzystać...
Chciałbym tylko zrozumieć, tak łopatologicznie, czy to zły algorytm myślenia/postępowania...
bo niby 2.3 jest już w Unstable od dawna, a na stronie plik pod Windows 2.3.1 PL jest już oferowany jako "stable" (pewnie innej jakości stabilność, ale jednak), a w marcu ma być już 2.4.
Model rozwoju debiania jest inny niż mepisa, dlatego to tak nie działa. W unstable różne pakiety są nowsze niż w mepisie, pewnie wszystkie są nowsze, albo równe wersjami, ale nikt rozsądny na stabilną dystrybucję nie weźmie bazy z unstable.
Więc te najpopularniejsze mepis sam dorabia.
ilin napisał(-a):
A ja się zapytam jak w Mepisie wyglada sprawa z neo na sagemie.
Bo sąsiad mnie atakuje żeby mu zainstalować linuxa obok $hita bo chce chodzic po wirusosiejnych stronach.
Duzo z tym dłubania?
Do takich rzeczy polecam Kubuntu PL: http://linuxtracker.org/torrents-details.php?id=4817
Całkowicie spolszczony, ze sterownikami do neostrady, działa od ręki.
Miałem przy nim zostać, ale znalazłem Mepisa ;)
Ostatnio edytowany przez Zyong (2008-01-04 18:32:51)
czadman napisał(-a):
Do pobrania przez torrenta:
http://www.debian.org/distrib/packages#search_packages
To chyba pomyłka.
Pozdrawiam
ilin napisał(-a):
czadman napisał(-a):
Do pobrania przez torrenta:
http://www.debian.org/distrib/packages#search_packagesTo chyba pomyłka.
Jasne, że pomyłka. Dzięki.
Dla odważniejszych, ale i wygodnickich, polecam świąteczne wydanie Siduksa http://sidux.com/Article376.html . Teraz z niego piszę. Instalacja trwała całe 4 minuty [sam nie wiem, jak to możliwe] i wszystko działa :D Tyle, że to unstable - ja zainstalowałem, żeby się nie nudzić i żeby coś się działo - zwłaszcza oczekiwać i zaktualizować do nowego KDE ;)
Do pracy wciąż jest XP, który jakoś mi nie sprawia kłopotów :P
Graffi napisał(-a):
skoro Mepis to Debian, to może ktoś by podrzucił jego sources.list bym sobie (skoro tam są nowsze pakiety powrzucane) przejrzał jak to można wymieszać z tym co już mam wymieszane :D
czadman dał jego domyślny sources.list nawet w dwóch miejscach ;), np. tu: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=78303#p78303
Witam serdecznie
Jestem poszukującym dystrybucji dla siebie, przetestowałem już debiana lenny, ubunciaki, minta i mepisa.
Zależy mi na stabilności i w miarę aktualnych programów więc najbliżej mi do mepisa. Ubuntu jakoś nie trawię, chociaż Mint jest naprawdę dopracowany - zainstalowałem go żonie i babci (sic!) - nie narzekają.
Ale wracając do naszych baranów. Nie lubię kde, wolę gnome.
Więc zrobiłem takie cuś: Zainstalowałem etch r3, dopisałem podstawowe wpisy dla etcha i repo mepisa. Ściągało się ściągało sciągało i sie ściągło
Wszystko niby działało komputer nie wybuchł, iceweasel zaktualizował się do 12 wersji, niestety brak polskiej lokalizacji.
Szlag trafił network-managera, na którym mi bardzo zależy bo dziele łącze, ale dałem sobie rady - zahaszowałem repo z mepisa i reinstalka z repo etcha. Zadziałało.
Aha i nie działa gdmsetup. Domyślam się że pewnie to jakiś konflikt z wersją gnome dla etcha 2.14 i z repo mepisa 2.18. Ale jeśli ktoś ma jakiś pomysł to bardzo proszę o podpowiedź.
I jeszcze cuś, tylko nie wiem czy to jest związane z mepisem - strasznie brzydka czcionka w iceweasel.
I na koniec pytanie
Czy odhaszować te repo mepisa i zostawić tylko podstawowe wpisy etcha?
Chodzi mi o to, żeby zrobić stabilną i multimedialną konfigurację (etch gnome + mepis) i zainstalować taką konfigurację u początkujących użytkowników typu żona, mama i babcia. Czyli zainstalować raz i mieć spokój z aktualizacją codziennie pakietów.
Czy ma ktoś przepis na takie cuś?
Jeśli pytania wydają sie lamerskie to sorry.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję z góry za pomoc.
auri_chebzie
auri_chebzie napisał(-a):
Ściągało się ściągało sciągało i sie ściągło
auri_chebzie
OT. "obserwuję taki pasek loading, i tak go obserwuję i obserwuję... i się doloudło" :) sorry ale tak mi się to skojarzyło z tą reklamą.
Tak o Twoim systemie - stabilne to na pewno nie będzie, konflikty pewnie będą narastały. Polecam raczej czystego Mepisa, lub Lenny - Debiana.
No dobra, a co z gnome?
Na mepislovers.org jest wątek że niby zainstalować antix-base a potem doinstalować gnome ale to jest masakra jakaś.
Chyba wróce do lenny'ego albo przemogę się do kde.
Reszta dostanie minta 4 (daryna) a w kwietniu 5 (elyssa)
Ale i tak dziękuję za info.
Pozdrawiam
No dobra, a co z gnome?
Na mepislovers.org jest wątek że niby zainstalować antix-base a potem doinstalować gnome ale to jest masakra jakaś.
Chyba wróce do lenny'ego albo przemogę się do kde.
Reszta dostanie minta 4 (daryna) a w kwietniu 5 (elyssa)
Ale i tak dziękuję za info.
Pozdrawiam
Aktualnie w Lennym znajduje się gnome2.20 co jest dla mnie szokujące, zawsze były 1-2 wersję wstecz ;).
Zachowuje się bardzo stabilnie, od ponad 2 tygodni ani jednej zwiechy nautilusa - co zdarzało się w wersjach 2.18 i wstecz. OpenOffice jest w wersji 2,3 czego chcieć więcej? Dodam jeszcze że beta Opery z deb http://deb.opera.com/opera-beta/ testing non-free działa wyśmienicie z javą i flashpluginem ;P.
Tak więc Debian Lenny powinien spełnić twoje oczekiwania :P
Jeżeli chodzi o KDE to osobiście chyba 5 razy próbowałem się przemóc. Niestety albo stety to nie wyszło, może spróbuje ponownie KDE4 ale dopiero przy wersji 4.{1,2}.
Zainstalowałem z powrotem u siebie Lenny'ego i jestem zadowolony, wszystko gra i trąbi jak zespół Kombi :)
Ale u reszty jednak będzie LinuxMint 4 (Daryna) - polecam dla początkujących,
A z drugiej strony ciekawe co zrobią na podstawie Hardy Herona - zapowiedziany już jest LinuxMint 5 (Elyssa)
A co KDE - no nie potrafię się przełamać po prostu.
Gdyby tak jeszcze mepis wydał wersję z Gnome byłoby błogo...
A gdyby tak jeszcze można wreszcie wyciągać pendrive'a bez "odmontuj wolumin" byłoby praktyczniej.
Pozdrowienia w poniedziałek.
A gdyby tak jeszcze można wreszcie wyciągać pendrive'a bez "odmontuj wolumin" byłoby praktyczniej.
Pozdrowienia w poniedziałek.
Zamontuj go z opcją
sync
, wsio opisane świetnie w manualu do mount`a :)