Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam problemy z mikrofonem :( sam siebie slysze w glosnikach ale jak przyjdzie cos nagrac to cisza.
mialem to samo kiedys w domu 3 krotnie ;....dokladnie niewiem jak mi sie udawalo to zwalczyc ale gdzies w systemie czeba wybrac domyslne urzadzenie nagrywajace dzwiek (wybierasz swoja karte dzwiekowa)i klikasz 2 razy na glosniczkach w trayu dajesz wlasciwosci nagrywania i pod mikrofon dajesz "zaznacz" i powinno dzialac ;]
mialem to samo kiedys w domu 3 krotnie ;....dokladnie niewiem jak mi sie udawalo to zwalczyc ale gdzies w systemie czeba wybrac domyslne urzadzenie nagrywajace dzwiek (wybierasz swoja karte dzwiekowa)i klikasz 2 razy na glosniczkach w trayu dajesz wlasciwosci nagrywania i pod mikrofon dajesz "zaznacz" i powinno dzialac ;]
tnx za odpowiedz ale gdzie tego szukac (brak czasu na zabawe z Debianem i wertowanie podrecznikow)? mikrofon potrzebny mi do kadu (mam lenia do pisania :) )
I dalej nic :( Swieta goglownica nic nie pomogla.
Działanie mikrofonu jest uzależnione od prawidłowego działania karty dźwiękowej. Więc jeśli karta działa teoretycznie mikrofon powinien także. Może powodem jest wyciszony głośność mikrofonu lub wetkniecie wtyczki nie w to gniazdo (trzeba brać wszystko pod uwage :) ) Szkoda, że nie mam mikrofonu bym sprawdził jak to jest.
Pozdrawiam.
Działanie mikrofonu jest uzależnione od prawidłowego działania karty dźwiękowej. Więc jeśli karta działa teoretycznie mikrofon powinien także. Może powodem jest wyciszony głośność mikrofonu lub wetkniecie wtyczki nie w to gniazdo (trzeba brać wszystko pod uwage :) ) Szkoda, że nie mam mikrofonu bym sprawdził jak to jest.
Pozdrawiam.
W glosnikach sam siebie slysze, glosnosc mikrofonu mam na maxa
Sory, źle przeczytałem jakoś chyba :) Mikrofon działa, a nie możesz nagrywać, a ja myślałem, że nie działa. Mój błąd, trzeba czytać uważnie. A co do nagrywania to pewnie i od tego są jakieś pokrętełka. Tak na marginesie, czym nagrywasz?
Pozdrawiam
krec itp. jak dam rozmowa glosowa w kadu to slychac tylko jakies pierdzenie.
I dalej nic nie mam na temat mikrofonu - macie ten sam problem czy tylko moja karta jet jakas nawiedzona ? na gogloooooownicy nic ciekawego nie znalazlem.
Ciag dalszy walki z mikrofonem :)
Zassalem sobie "gnoppixa livecd" na jaju 2.6.7 i o dziwo mikrofon dziala :)
I teraz jak dojsc dla czego ? W ustawieniach dzwieku a dokladnie mixer byly dwie zakladki
1. Realtek ALC650 rev 3 OSS Mixer (mozna bylo ustawic mikrofon)
2. VIA 8235 (brak mozliwosci ustawienia mikrofonu)
W czasie ladowania tego systemu, alsa zostala wybrana jako sterownik dzwieku. Mialem tez alse (dzwiek dzialal) ale nie bylo tych zakladek w ustawieniach mixera.
Tak wiec czego teraz szukac ? a moze zrobic sobie nowe jajo 2.6.7 i dac mu konfiga z gnoppixa ?
fajna zabawka kmix
kmix-a mam od samego poczatku mojej walki z mikrofonem, wiec to nie wina zlych ustawien kmixa
Sorki ale musze sie pochwalic :) DZIALA !!!
Mala rada: Nie da sie zaladowac dwa razy sterownika via82xx :} i trzeba sprawdzic co sie ma w /etc/modutils a raczej czego nie ma :)
Chetnie bym go teraz przetestowal na skype ale pewnie wszyscy normalni ludzie spia o 04:50 :)
to gratulacje, że działa, a teraz mała prośba: Wytłumaczysz krok po kroku (naprawde dopiero zaczynam) jak moge zrobic, by mi dzialalo? Mam ten sam problem
to gratulacje, że działa, a teraz mała prośba: Wytłumaczysz krok po kroku (naprawde dopiero zaczynam) jak moge zrobic, by mi dzialalo? Mam ten sam problem
Sprawdz inne tematy na forum dotyczace Alsy albo zmien jajko na 2.6.x i po problemie
powiedzmy techu ze mam ten sam problem i mam kernel 2.6.8 i mam zaladowane moduly opl3-sa3 (czy 2) ale sa zaladowane tak jak trzeba i korzystam z ALSy i dzwiek idze z mp3blaster'a i wlaczylem mikrofon i mam go dobrze wpietego i nie wiem ktore urzadzenie jest do przechwytywnia dzwieku:
/dev/dsp
/dev/audio
czy cos innego?
jakby co ma Yamaha OPL3-SA2 i laduje moduly te standardowe plus snd-opl3-sa23 (albo 2), jest to wpisane w /etc/modutils i chyba gdzies jeszcze i jestem dopisany jako user z ograniczeniami do grupy audio
tak konkretnie chce ten dziwiek puscic w eter tj do ices2 nastepanie icecasta (nawet rozumiem o co chodzi w configa'ch) i jestem dodany do grupy icecast (tj grupa odpowidzialan za icecasta)
tyleze jak probuje cos nadac np przez mikrofon i jak wlacze to na komp-kliencie (klient VLC fo Win32) to slysze chwile szum (taki jak jest przerwa miedzy utworami na plycie) i sie rozlacza (tj nie ma transmisji ale jest polaczenia i jestsm widoczny na liscie osob podlaczonych do serwera)
i co z tym zrobic?????
moze mam zle skonfiguraowna karte w alsie, bo ta konfiguracja byla taka mocnoa kombinowana tj najpierw automatycznie z alsaconf ale nic sie dzialo, pozniej zrobilem jedana instrukcje z alsa howto (tj laowania modulow i ich update przez /etc/modutils i update-module), i daiala ale z tym MIKROFONEM to nic
ehhh
sie rozgadalem
ups ciul ze mnie
a wiec w alsamixer mialem ustawione ze Cpture ma byc na line nie na mic
sorki ze rozgrzebuje tak stary waatek
kurcze jednak nic z tego, tzn owszem mikrofon dziala testowalem przez dd, zgrywalem dzwiek i wszytko szlo, przechwytywalem ten dzwiek przez /dev/audio, ale jesli wklepie te linijke do pliku konfiguracyjnego ices2 to owszem w logu wyswietlisie ze jest polacznie z device'm. tyleze jesk uruchomie strumien audio w vlc na win na komputerze z sici lolaknej to slychac tylko trzaski na poczatku transmisji i dalej sie jak zawsze wylacza dzwiek,
i co teraz?
ktore urzadzenie mam wpisac do pliku konfiguracyjnego by moc trnsmitowac dzieik live?
moze byc tto jeszcze wina slabego sprzetu, ale patrzac na "top" ices2 nawet go nie przciaza
pozdro
okey juz skumalem o co chodzi
komputer jest za slaby na konwersje dzwieku z 44100 bitow na mniejsza i trza bylo troszke w ustawieniach pogrzebac i ustawic mniej
takie pytanie korzystal ktos z icecast2?? i na jakim kompie