Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam
Napisałem pare skryptów powłoki, które chciałbym uruchamiać przy starcie systemu, ale nie ma tam pliku /etc/rc.d/rc.local jak w innych linuxaxh i nie wiem jak dodać coś do autostartu. Podpowie mi ktoś?
pozdr. Marcin
Nadaj prawa wykonywalnosci swojemu plikowi wrzuc go do /etc/ini.d/
i wydaj takie polecenie:
update-rc.d nazwa_Twojego_pliku defaults 20
Dzieki, pomogło.
A jak bede go chciał wyrzucić z autostartu?
pozdr.
musisz wszystkie linki symbliczne wywalic z rc.d, czyli:
rc0.d
rc1.d
rc2.d
rc3.d
rc4.d
rc5.d
rc6.d
rcS.d
i plik z init.d
http://www.debian.org/doc/manuals/debian-reference/ … .html#s-sys-v
Plik w /etc/init.d/ może sobie leżeć.
ofszem ale jak nie bedzie juz wiecej uzywany to poco ma zajmowac iles tam bajtow :]
markus78 jezeli dodales skrypt tak : update-rc.d nazwa_Twojego_pliku defaults 20
to usuniecie tego bedzie wygladało tak
update-rc.d [-f] nazwa_skryptu remove
zreszta mozesz skorzystac z
update-rc.d --help
A jak jest w Debianie 9 Stretch? Polecenie update-rc.d nie działa, nie dodaje pliku skryptu do autostartu..
markus78 napisał(-a):
A jak jest w Debianie 9 Stretch? Polecenie update-rc.d nie działa, nie dodaje pliku skryptu do autostartu..
Dodaje tylko na początku w pliku skryptu, który ma być dodany do autostartu musi być podobny blok do tego:
### BEGIN INIT INFO # Provides: firewall # Required-Start: $remote_fs $syslog # Required-Stop: $remote_fs $syslog # Default-Start: 2 3 4 5 # Default-Stop: 0 1 6 # Short-Description: firewall # Description: firewall ### END INIT INFO
Jeśli nie trzeba zamykać danego deamona z zamknięciem systemu wystarczy sobie zaimplementować autostart w /etc/rc.local
https://www.itechlounge.net/2017/10/linux-how-to-ad … -in-debian-9/