Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundację Dzieciom „Zdążyć z Pomocą”.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Gdzie powinno się zgłosić na forum Debiana, że najnowszy kernel 7.1.3 ma problemy ze sterownikiem realtek? Który był zainstalowany i skompilowany z poza repo?
/etc/kernel/postinst.d/dkms: Sign command: /lib/modules/7.1.3+deb14-amd64/build/scripts/sign-file Signing key: /var/lib/dkms/mok.key Public certificate (MOK): /var/lib/dkms/mok.pub Autoinstall of module rtl8192eu/1.0 for kernel 7.1.3+deb14-amd64 (x86_64) Building module(s).........(bad exit status: 2) Failed command: 'make' all KVER=7.1.3+deb14-amd64 Error! Bad return status for module build on kernel: 7.1.3+deb14-amd64 (x86_64) Consult /var/lib/dkms/rtl8192eu/1.0/build/make.log for more information. Autoinstall on 7.1.3+deb14-amd64 failed for module(s) rtl8192eu(10). Error! One or more modules failed to install during autoinstall. Refer to previous errors for more information. run-parts: /etc/kernel/postinst.d/dkms exited with return code 1 dpkg: błąd przetwarzania pakietu linux-image-7.1.3+deb14-amd64 (--configure): old linux-image-7.1.3+deb14-amd64 package postinst maintainer script subprocess failed with exit st atus 1 dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie pakietu linux-image-amd64: linux-image-amd64 zależy od linux-image-7.1.3+deb14-amd64 (= 7.1.3-1); jednakże: Pakiet linux-image-7.1.3+deb14-amd64 nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania pakietu linux-image-amd64 (--configure): problemy z zależnościami - pozostawianie nieskonfigurowanego Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: linux-headers-7.1.3+deb14-amd64 linux-headers-amd64 linux-image-7.1.3+deb14-amd64 linux-image-amd64 Błąd: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Czy te poprawki w kernerze 7.2 dotyczą też mojego błędu?
www.phoronix.com/news/Realtek-RTL8723BS-WiFi-Bad-APs
Chatgpt podpowiada to
sudo chmod -x /etc/kernel/postinst.d/dkms sudo apt full-upgrade sudo chmod +x /etc/kernel/postinst.d/dkms
Ale jak zainstaluje nowy kernel i przyjdzie aktualizacja 7.1.4 to Debian ma tak, że z automatu usuwa stare kernele.
Czyli ten 7.0.13 na którym ten sterownik mi obecnie działa.
Zostawi tylko dwa 7.1.3 i 7.1.4 więc nie wiem czy jest sens robić to co podpowiada chatgpt.
Ostatnio edytowany przez partycjak (Dzisiaj 11:17:59)

Użytkownik

Najprościej chyba będzie pobrać z tego samego źródła i ponownie skompilować, jeśli autor dodał obsługę nowszych kerneli.
Dobrze też zaprezentować logi: Consult /var/lib/dkms/rtl8192eu/1.0/build/make.log for more information.
Udało mi się zainstalować kernel 7.1.3, ale teraz muszę uważać aby nie zapomnieć i przypadkiem kiedyś nie użyć polecenia 'apt autoremove', które może usunąć mi obecnie działający kernel 7.0.13 z owym sterownikiem.
Strony: 1