Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundację Dzieciom „Zdążyć z Pomocą”.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam kilka komputerów z Debianem i z zasady wkurzało mnie instalowanie lub odświeżanie pakietów, które potrafią mieć po kilkaset megabajtów i ściąganie ich za każdym razem z netu nie ma sensu.
Wiem, że można tak skonfigurować pendrajwa, żeby po włożeniu w gniazdo USB sam się montował w określonym miejscu, ale na razie mi się nie chciało z tym walczyć i użyłem prostszego, choć mniej wygodnego rozwiązania, czyli skryptów do montowania i odmontowywania archiwów.
Tutaj kilka słów wyjaśnienia.
/var/cache/apt/archives nie jest w żaden sposób obsługiwany przez system. apt lub apt-get szuka tam pakietu który chcemy zainstalować i jeśli znajdzie, to go bierze stamtąd zamiast ściągać z netu. Różnica jest taka, że apt-get zapisuje tam ściągnięte pakiety, a apt nie zapisuje. Niczego więcej nie robią, więc możemy w tym folderze mieć totalny burdel i absolutnie niczym to nie grozi. Wyjątkiem jest plik lock, który jest wykorzystywany do przeciwdziałania uruchomieniu apt lub apt-get wielokrotnie. Jeśli plik lock z jakiegoś powodu zniknie, to dostaniemy stosowny komunikat i apt przerwie działanie. Wtedy wystarczy zrobić touch /var/cache/apt/archives/lock
Jest jeszcze taka opcja, że zapomnimy zamontować pendrajwa i apt-get zapisze ściągnięte pakiety lokalnie. Wtedy wystarczy skopiować je na pendrajwa.
Oczywiście, żeby to wszystko miało sens, trzeba używać apt-get.
Na pendrajwie mam normalny folder o nazwie archives i dwa skrypty jak poniżej:
mount-archives
#!/bin/bash touch archives/lock mount archives /var/cache/apt/archives -o bind
umount-archives
#!/bin/bash umount /var/cache/apt/archives
Jakby się komuś chciało opisać jak zrobić żeby folder na pendrajwie montował się z automatu (jakoś przez /etc/udev/rules.d), to będę wdzięczny.
Strony: 1