Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Ojciec Założyciel
@ zł23
Szczerze ? Nie chce mi się.
Aby opisać cały problem trzeba by po kolei opisać wszystko:
ściągnięty instalator
sumy kontrolne
typ i nazwa laptopa
jego wyposażenie
BIOS - nazwa i numer
zrzuty ekranowe poszczególnych etapów instalacji, łącznie z obrazem "kernel panic"
możliwości zainstalowania systemu
dywagacje dlaczego system pracuje, a są kłopoty z instalacją
porównanie z innymi komputerami
...
to wszystko na miarę pracy magisterskiej nad starym, kilkunastoletnim laptopem.
Właściwie to stać mnie na to aby pójść do sklepu i kupić sobie nowy, ale po co? Do podstawowej pracy, na wyjazdy, zloty, wycieczki jest wystarczający. Nawet jak go ktoś ukradnie to nie będzie szkoda. Nie mam na nim haseł czy logowań do banków, socjal mediów itp.
Do obróbki multimediów (filmy, zdjęcia) mam wypasionego stacjonarnego smoka z Ryzenem 9, cichutki chłodzony wodą, no i z grafiką Radeona.
...
Choć jak wspominasz - dla potomnych... :) - jak się będę nudził :)
Tyle, że wiosna idzie i robota w ogródku czeka.

Użytkownik

Mam również lapka Lenovo Z510 (teraz to już raczej Lestaro ;) ). Na oko wszystko z grubsza to samo (płyta główna, grafika, sieć) co u ciebie Bodzio, oprócz procka i7-4702MQ. W wolnej chwili postaram się sprawdzić, czy będę miał te same objawy z odpaleniem instalki Debiana 13 z pena.

Użytkownik

Ściągnąłem Debian Testing netinstall.
$ sha256sum debian-testing-amd64-netinst.iso 8ac073ec9a2987de5d0cf3af30e12f4ff38d5e8704d284bc163ec9cedfef5ae5 debian-testing-amd64-netinst.iso
wgrałem na pendraka: cp debian-testing-amd64-netinst.iso /dev/sdc; sync
Zbootowałem na lapku, wybrałem opcję Install - wyświetliło się prawidłowo menu wyboru języka. Przeszedłem przez te opcje aż do skanowania sprzętu (nie wykryło mi karty ethernet, nie wiem czemu). Na tym przerwałem zabawę.
Także - "SOA#1: dziwne, u mnie działa"
Co prawda to co ściągnąłem, to jest migawka codzienna, więc niekoniecznie to samo co u ciebie Bodzio.

Użytkownik

Z dużym prawdopodobieństwem można więc powiedzieć, że nie ma regresji.
Chociaż to 'daily' (https://cdimage.debian.org/cdimage/daily-builds/dai … cd/SHA256SUMS), a nie 'stable'.
Po prosu Bodzio ma "nawarzone."
Pozdrawiam

Ojciec Założyciel
Po Waszych wpisach ściągnąłem dzisiejszą wersję testing-netinstall. Zachowanie jak poprzednio :D Kernel-panic.
Dobra, zrobiłem fotkę.

człowiek pasjonat :D
A ja bym poszedł trochę inną drogą. Dwie sprawy.
1. Z jakimi opcjami instalator ładuje kernel? Jak Ci się chce to wyciągnij konfigi kernela z instalatora i porównaj z tym zainstalowanego systemu.
2. Może trzeba by było trzeba też przeflaszować bios XD

Użytkownik

@Bodzio
W drugim wierszu od góry twojej fotki można przeczytać m. in.:
microcode illegal instruction
Poszedłbym tym tropem – czyli start z dopisaniem w Grubie takich komend jak:
noapic nolapic nomodeset
Przez dopisanie do Gruba rozumiem naciśnięci klawisza 'E" podczas startu systemu gdy pokaże się menu Gruba i wpisaniu w linii zaczynającej się od słowa "linux" jednego z tych poleceń.
Zresztą system na płycie instalacyjnej można chyba uruchomić jako "Failsafe" .
Obecne Debiany wczytują podczas uruchamiania firmware – jest polecenie, którego teraz nie pamiętam, które zabrania wczytywać firmware podczas startu systemu.
Popróbuj – może to coś da.
Pozdrawiam.
PS
Pavlo950 sugerował, żeby "przeflaszować bios".
Wg twojego inxi to miałbyś wersję biosu: 8DCN24WW
O ile dobrze szukałem, to dla tego laptopa jest wersja: 8DCN40WW (V40) z 25 Nov 2014.
Szukałem podając serial z inxi: YB00957099
https://pcsupport.lenovo.com/pl/pl/downloads/ds1004 … pad-z410-z510
Szkoda że seler nie podał wersji biosu jaki ma na swoim laptopie.
Wg mnie aktualizacja biosa niekoniecznie pomoże.
A aktualizacja biosu w takim starym PC to chyba nie jest najlepszy pomysł.
Jak działa i można instalować wcześniejsze wersje Debiana, które aktualizują się do najnowszych – to machnąłbym na to ręką.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez zl23 (Dzisiaj 21:32:31)