Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  Dzisiaj 12:41:42

vnu007dl - Użytkownik

vnu007dl
Użytkownik

protokół snmp3 i problem z siecią

W firmie gdzie pracuję mamy sporo drukarek sieciowych, głównie brotherów i canonów. Domyślnie te urządzenia mają ustawiony protokół snmp w wersji 1. Niestety ta wersja protokołu jest już przestarzała i ze względów bezpieczeństwa zaleca się przejście na wersję 3.I tutaj zaczynają się schody. Po ustawieniu wersji 3 i restarcie drukarki, przestaje być ona widoczna w sieci. Można dalej się na nią wbić po IP przez webpanel przez przeglądarkę i to tyle. Drukarka przestaje być widoczna dla komputera. W panelu sterowania jej ikonka robi się offline. Nie da się dodać drukarki po IP, system jej nie wyszukuje, tak samo nie da się jej zainstalować, instalator jej nie znajduje. To samo dzieje się na windows 10 i windows 11. Nie mam pomysłu co to może być .Przepuszczenie całego ruchu, wyłączenie firewalla, antywirusa nie pomaga. Poszedłem do sąsiadów obok gdzie mają sieć bez żadnych zabezpieczeń, zwykły router tp link i to samo, po zmianie protokołu na wersję 3 drukarka nie jest widoczna dla systemu w sieci. Po zmianie na wersję 1 wszystko wraca do normy i działa ok.

Czy ktoś się z tym spotkał i mógłby sprawdzić to u siebie? Nie mogę znaleźć niczego konkretnego na ten temat. Doinstalowanie w windows protokołu snmp3 też nie pomaga.

Stopka forum