Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  Wczoraj 20:05:07

Pavlo950 - człowiek pasjonat :D

Pavlo950
człowiek pasjonat :D
Serwis

Czcionka w konsoli / mimetypes / minimalistyczny OS jak obecne czasy

Cześć!

Mam małą zagwozdkę. Jako że komputerek spod tv staje się bardziej problemowy to stwierdziłem że zaoram system, postawię od nowa, odchudzę środowisko i po prostu będę korzystał i czekał aż nadejdzie dzień ostateczny :D
Przy okazji przypomnę sobie stare dobre czasy XD

Do tej pory siedziało u mnie XFCE i od kilku(nastu?) lat robiło za mnie większą część roboty. Zamiast XFCE dociągnąłem Fluxbox'a (które niegdyś kompilowałem na opensuse bo w 2010 nie mieli w repo...), część rzeczy ogarnąłem, ale pozostały trzy kwestie na które nie mogę znaleźć jednoznacznych i działających rozwiązań. Otóż potrzebuję...:
- zwiększyć czcionkę w xtermie (żaden znaleziony sposób u mnie nie działa)
- zwiększyć czcionkę w tty innym sposobem niż dpk-reconfigure console-setup
- ogarnąć sposób działania mimetype (w sensie dobierania aplikacji pod typy plików, do tej pory robiło to za mnie xfce, kiedyś rzadziej się zdarzało że któraś z funkcjonalności się dublowała), może xdg jest uniwersalny?
... i to najlepiej w sposób uniwersalny dla wszystkich Linuksów i ewentualnie *BSD.

Podsunie ktoś pomysły?

Stopka forum