Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  Dzisiaj 13:16:47

Damian - Nowy użytkownik

Damian
Nowy użytkownik

Debian 13 (CLI) - brak IP z hotspotu Windows 11 (dostaje 169.254.x.x)

Cześć,

mam bardzo specyficzny problem z połączeniem mojego Debiana 13 (Trixie, system minimalny, bez GUI) do hotspotu udostępnianego z Windows 11. Używam czystej konfiguracji sieciowej opartej o ifupdown i /etc/network/interfaces.

Jądro problemu: Gdy próbuję się połączyć (sudo ifup wlp2s0), wpa_supplicant poprawnie łączy się z siecią Wi-Fi (logi ifup są czyste), ale klient DHCP (próbowałem domyślnego i dhcpcd5) nigdy nie otrzymuje odpowiedzi. Czeka, aż przekroczy limit czasu i system nadaje sobie adres 169.254.x.x.

Najdziwniejsza część: W panelu "Hotspot mobilny" na Windows 11 widzę moje urządzenie (Debian) poprawnie połączone. Windows nawet wyświetla, że zarezerwował mu adres IP (np. 192.168.137.150). Niestety, ten adres IP nigdy nie dociera do maszyny z Debianem.

Co już sprawdziłem (i co działa): Aby wykluczyć oczywiste problemy:

Debian + Hotspot z telefonu (Android) = Działa idealnie. Debian łączy się i natychmiast dostaje IP. To dowodzi, że moja karta Wi-Fi, sterowniki, wpa_supplicant i klient DHCP na Debianie są sprawne.

Mój telefon + Hotspot z Windows 11 = Działa idealnie. To dowodzi, że sama usługa hotspotu na Windows 11 jest sprawna i potrafi przydzielać adresy.

Problem występuje tylko i wyłącznie na linii Debian 13 <-> Hotspot Windows 11.

Co już próbowałem (i nie zadziałało):

Reset Windows: Wielokrotne restartowanie komputera z Windows 11, resetowanie usługi ICS (services.msc), resetowanie adaptera sieciowego.

Firewall Windows: Całkowite wyłączenie Zapory Windows.

Ustawienia Hotspotu: Zmiana pasma na sztywne 2.4 GHz.

Firewall na Debianie: ufw i iptables zwracają command not found. System nie ma aktywnej zapory.

Firmware: Zainstalowałem wszystkie możliwe pakiety firmware (łącząc się przez telefon): firmware-linux-nonfree, firmware-iwlwifi, firmware-realtek, firmware-brcm80211 itd. i zrestartowałem cały komputer z Debianem. Bez zmian.

Oszczędzanie energii: Wyłączałem zarządzanie energią dla karty Wi-Fi (sudo iwconfig wlp2s0 power off). Bez zmian.

Zmiana klienta DHCP: Domyślny klient nie działał. Zainstalowałem dhcpcd5. Dalej to samo (adres 169.254.x.x).

Zmiana MAC: Użyłem macchanger -r wlp2s0, aby Windows myślał, że to nowe urządzenie. Bez zmian.

Podsumowanie: Debian łączy się z Wi-Fi. Windows to widzi i rezerwuje mu IP. Jednak żadna dalsza komunikacja IP (ani DHCP, ani statyczny ping) nie przechodzi. Wygląda na to, że pakiety z Debiana wychodzą, ale odpowiedzi z Windowsa (czy to DHCPOFFER, czy pong) nigdy nie dolatują do Debiana.

Skończyły mi się pomysły. Czy ktoś spotkał się z takim problemem jednokierunkowej komunikacji między Debianem a hotspotem W11?

Z góry dziękuję za każdą sugestię.

Stopka forum