Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć!
Spotkał się ktoś z takimi komunikatami?
paź 12 00:59:16 media kernel: ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PCI0.GLAN.GPEH], AE_NOT_FOUND (20240827/psargs-332) paź 12 00:59:16 media kernel: ACPI Error: Aborting method \_GPE._L6D due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20240827/psparse-529) paź 12 00:59:16 media kernel: ACPI Error: AE_NOT_FOUND, while evaluating GPE method [_L6D] (20240827/evgpe-511)
Komputerek to OptiPlex Micro 3060 z i5-8500T, 8G ramu, 2,5' sata 2T oraz m2 sata 480G od WD. Wcześniej mi się wieszał, ale problemem okazały się wadliwe pamięci RAM. Ostatnio sporadycznie łapał ściny na polsatgo pod chrome (sam obraz). Temperatury w porządku. Sporadycznie szaleją (rozłącza mi odbiornik od klawiatury lub 'przerywa') mi porty usb, jak podpinam np ssdka w obudowie do usb lub jak pod sporym obciążeniem procka (przykładowo ffmpeg na wszystkich wątkach, może być np po 60% - 70% na każdym).
Komunikaty chyba zaczęły się jak zacząłem kombinować z kernelami (generic i rt z repo debiana stable oraz liquorix).
Rozwiązań znalazłem kilka, ale zawczasu wolę się spytać:
Zastanawiam się czy przypadkiem nie zaczyna mi padać np sekcja zasilania na mobo? Warto drążyć temat czy - ze względu na mocno średnią wartość sprzętu - czekać aż padnie i kupić następnego? To komputerek podpięty pod tv, poza mediami (filmy, yt, radio itd), sporadycznie puszczam ffmpeg jak mam jakieś swoje nagrania do przetworzenia.