Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam Malinę 4 z dostępem przez VNC i łączę się z nią przez RealVNC, problem polega na tym, że uruchamia mi się sejsa w małym okienku jak na screenie, po powiększeniu na cały ekran rozdzielczość spada i pojawia się suwak przesuwu pionowego. Mimo zmian rodzielczości w raspi-config, ten efekt występuje cały czas. Może ktoś orientuje się jak zmienić rozmiar tego zdalnego pulpitu, żeby się uruchamiał w rozdzielczości FHD jak ekran laptopa, z którego się łączę?
https://zapodaj.net/plik-dznNgWsBjO
Ostatnio edytowany przez milik (Dzisiaj 14:49:25)
Będę strzelał ale wydaje mi się że serwer vnc "zczytuje" rozdzielczość z podłączonego ekranu - jeśli tego ekranu nie ma podpiętego to najprędzej leci po pierwszej "dostępnej". I nie jestem pewien czy da się to w ogóle zmienić.
Ja tego problemu nie mam - sporadycznie podpinam się pod vnc, gdzie komp jest kablem wpięty do tv.
A do automatycznego skalowania najprędzej użyłbym rdp.
Zainstalowałem xrdp i zgłasza się pięknie ekran logowania, na konto użytkownika nie jestem w stanie się zalogować, pokazuje się czarny ekran i kursor myszki, nic więcej się nie dzieje. Po wpisaniu danych z konta roota wszystko pięknie się ładuje i faktycznie wygląda tak jak powinno, tylko dlaczego na normalnego użytkownika nie puszcza dalej?
root@euphoria:/home/milik# groups milik milik : milik adm dialout cdrom sudo audio video plugdev games users input render netdev spi i2c gpio lpadmin ssl-cert root@euphoria:/home/milik#
Ostatnio edytowany przez milik (Dzisiaj 16:54:54)