Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Jak pisałem w poprzednim wątku chciałem zaktualizować Debian 12 do 13. Po dwóch próbach odpuściłem i zainstalowałem system na czysto. Pacjent to Acer Nitro 5 z Intel(R) Core(TM) i5-10300H CPU @ 2.50GHz, 32GB RAM z dwoma dyskami NVMe i dwoma grafikami - NVIDIA Corporation TU106M [GeForce RTX 2060 Mobile] (rev a1) oraz wbudowaną w CPU.
Na systemie Live wszystko chodzi płynnie i nie obciąża za bardzo systemu. Dziś zainstalowałem na dysku i zacząłem przywracać system mniej więcej do poprzedniego stanu. Mianowicie m.in. instalacja Chrome wraz z wtyczką YouTube, profile SSH, ZSH, Thunderbird, VSC, NodeJS, ufw i kilka innych ale nie za dużo. Nie wróciłem bezmyślnie całego katalogu home tylko pojedyncze podkatalogi z ustawieniami danego programu oraz Dokumenty. Zainstalowałem też oficjalne sterowniki Nvidia. Nie jestem pewny w którym momencie ale zdałem sobie sprawę, że system chodzi trochę jakby zamulony. Włączyłem sobie Chrome oraz YouTube i filmy wczytywały się wolno, przycinały nieraz, gubiły sporo klatek a procek dobijał chwilami do 100% a nie spadał poniżej 50. Włączyłem Firefox-a i obciążenie trochę mniejsze ale nadal to nie chodzi tak jak powinno. Filmy gubią klatki i pojawiają się dziwne przycinki choć łącze 100/100 światłowodem.
W Firefox w about:support
Nazwa kodeku Dekodowanie programowe Dekodowanie sprzętowe
H264 Obsługiwane Nieobsługiwane
VP9 Obsługiwane Nieobsługiwane
VP8 Obsługiwane Nieobsługiwane
AV1 Obsługiwane Nieobsługiwane
HEVC Nieobsługiwane Nieobsługiwane
Theora Obsługiwane Nieobsługiwane
AAC Obsługiwane Nieobsługiwane
MP3 Obsługiwane Nieobsługiwane
Opus Obsługiwane Nieobsługiwane
Vorbis Obsługiwane Nieobsługiwane
FLAC Obsługiwane Nieobsługiwane
Wave Obsługiwane Nieobsługiwane
Z ciekawości odpaliłem kompa z Live i wszystko śmiga jak należy a H264, VP9 i VP8 są obsługiwane sprzętowo
Co byście radzili sprawdzić? Przejść na sterowniki Nouveau (kto wymyślił tę nazwę...)?
Pokaż lsmod oraz dpkg -l | grep -e vdpau -e mesa. U mnie ten drugi:
ii glx-alternative-mesa 1.2.2 amd64 allows the selection of MESA as GLX provider ii libegl-mesa0:amd64 25.0.7-2 amd64 free implementation of the EGL API -- Mesa vendor library ii libgl1-mesa-dri:amd64 25.0.7-2 amd64 free implementation of the OpenGL API -- DRI modules ii libglu1-mesa:amd64 9.0.2-1.1+b3 amd64 Mesa OpenGL utility library (GLU) ii libglx-mesa0:amd64 25.0.7-2 amd64 free implementation of the OpenGL API -- GLX vendor library ii libvdpau-va-gl1:amd64 0.4.2-2 amd64 VDPAU driver with OpenGL/VAAPI backend ii libvdpau1:amd64 1.5-3+b1 amd64 Video Decode and Presentation API for Unix (libraries) ii mesa-libgallium:amd64 25.0.7-2 amd64 shared infrastructure for Mesa drivers ii mesa-opencl-icd:amd64 25.0.7-2 amd64 free implementation of the OpenCL API -- ICD runtime ii mesa-utils 9.0.0-2+b2 amd64 Miscellaneous Mesa utilities -- symlinks ii mesa-utils-bin:amd64 9.0.0-2+b2 amd64 Miscellaneous Mesa utilities -- native applications ii mesa-va-drivers:amd64 25.0.7-2 amd64 Mesa VA-API video acceleration drivers ii mesa-vdpau-drivers:amd64 25.0.7-2 amd64 Mesa VDPAU video acceleration drivers ii mesa-vulkan-drivers:amd64 25.0.7-2 amd64 Mesa Vulkan graphics drivers ii vdpau-driver-all:amd64 1.5-3+b1 amd64 Video Decode and Presentation API for Unix (driver metapackage) ii vdpauinfo 1.5-3 amd64 Video Decode and Presentation API for Unix (vdpauinfo utility)
Tak trochę na czuja, bo ja nvidii w życiu nie miałem. Ani tym bardziej takiej "mieszanki". U siebie mam tylko integrę z i5-11400 i filmy 4K w h264 chodzą na poziomie - może - 50% procka.
PS. Nouveau będzie lepszym wyborem niż oryginał od nvidii. I warto zerknąć:
https://nouveau.freedesktop.org/Optimus.html
Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (Dzisiaj 19:38:05)
Strony: 1