Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  Dzisiaj 00:17:41

wachcio - Użytkownik

wachcio
Użytkownik

Debian 13 ociężała praca i wysokie zużycie zasobów

Witam

Jak pisałem w poprzednim wątku chciałem zaktualizować Debian 12 do 13. Po dwóch próbach odpuściłem i zainstalowałem system na czysto. Pacjent to Acer Nitro 5 z Intel(R) Core(TM) i5-10300H CPU @ 2.50GHz, 32GB RAM z dwoma dyskami NVMe i dwoma grafikami - NVIDIA Corporation TU106M [GeForce RTX 2060 Mobile] (rev a1) oraz wbudowaną w CPU.
Na systemie Live wszystko chodzi płynnie i nie obciąża za bardzo systemu. Dziś zainstalowałem na dysku i zacząłem przywracać system mniej więcej do poprzedniego stanu. Mianowicie m.in. instalacja Chrome wraz z wtyczką YouTube, profile SSH, ZSH, Thunderbird, VSC, NodeJS, ufw i kilka innych ale nie za dużo. Nie wróciłem bezmyślnie całego katalogu home tylko pojedyncze podkatalogi z ustawieniami danego programu oraz Dokumenty. Zainstalowałem też oficjalne sterowniki Nvidia. Nie jestem pewny w którym momencie ale zdałem sobie sprawę, że system chodzi trochę jakby zamulony. Włączyłem sobie Chrome oraz YouTube i filmy wczytywały się wolno, przycinały nieraz, gubiły sporo klatek a procek dobijał chwilami do 100% a nie spadał poniżej 50. Włączyłem Firefox-a i obciążenie trochę mniejsze ale nadal to nie chodzi tak jak powinno. Filmy gubią klatki i pojawiają się dziwne przycinki choć łącze 100/100 światłowodem.
W Firefox w about:support
Nazwa kodeku    Dekodowanie programowe    Dekodowanie sprzętowe
H264    Obsługiwane    Nieobsługiwane
VP9    Obsługiwane    Nieobsługiwane
VP8    Obsługiwane    Nieobsługiwane
AV1    Obsługiwane    Nieobsługiwane
HEVC    Nieobsługiwane    Nieobsługiwane
Theora    Obsługiwane    Nieobsługiwane
AAC    Obsługiwane    Nieobsługiwane
MP3    Obsługiwane    Nieobsługiwane
Opus    Obsługiwane    Nieobsługiwane
Vorbis    Obsługiwane    Nieobsługiwane
FLAC    Obsługiwane    Nieobsługiwane
Wave    Obsługiwane    Nieobsługiwane

Z ciekawości odpaliłem kompa z Live i wszystko śmiga jak należy a H264, VP9 i VP8 są obsługiwane sprzętowo

Co byście radzili sprawdzić? Przejść na sterowniki Nouveau (kto wymyślił tę nazwę...)?

#2  Dzisiaj 19:33:20

Pavlo950 - człowiek pasjonat :D

Pavlo950
człowiek pasjonat :D
Serwis

Re: Debian 13 ociężała praca i wysokie zużycie zasobów

Pokaż lsmod oraz dpkg -l | grep -e vdpau -e mesa. U mnie ten drugi:

Kod:

ii  glx-alternative-mesa                      1.2.2                                amd64        allows the selection of MESA as GLX provider
ii  libegl-mesa0:amd64                        25.0.7-2                             amd64        free implementation of the EGL API -- Mesa vendor library
ii  libgl1-mesa-dri:amd64                     25.0.7-2                             amd64        free implementation of the OpenGL API -- DRI modules
ii  libglu1-mesa:amd64                        9.0.2-1.1+b3                         amd64        Mesa OpenGL utility library (GLU)
ii  libglx-mesa0:amd64                        25.0.7-2                             amd64        free implementation of the OpenGL API -- GLX vendor library
ii  libvdpau-va-gl1:amd64                     0.4.2-2                              amd64        VDPAU driver with OpenGL/VAAPI backend
ii  libvdpau1:amd64                           1.5-3+b1                             amd64        Video Decode and Presentation API for Unix (libraries)
ii  mesa-libgallium:amd64                     25.0.7-2                             amd64        shared infrastructure for Mesa drivers
ii  mesa-opencl-icd:amd64                     25.0.7-2                             amd64        free implementation of the OpenCL API -- ICD runtime
ii  mesa-utils                                9.0.0-2+b2                           amd64        Miscellaneous Mesa utilities -- symlinks
ii  mesa-utils-bin:amd64                      9.0.0-2+b2                           amd64        Miscellaneous Mesa utilities -- native applications
ii  mesa-va-drivers:amd64                     25.0.7-2                             amd64        Mesa VA-API video acceleration drivers
ii  mesa-vdpau-drivers:amd64                  25.0.7-2                             amd64        Mesa VDPAU video acceleration drivers
ii  mesa-vulkan-drivers:amd64                 25.0.7-2                             amd64        Mesa Vulkan graphics drivers
ii  vdpau-driver-all:amd64                    1.5-3+b1                             amd64        Video Decode and Presentation API for Unix (driver metapackage)
ii  vdpauinfo                                 1.5-3                                amd64        Video Decode and Presentation API for Unix (vdpauinfo utility)

Tak trochę na czuja, bo ja nvidii w życiu nie miałem. Ani tym bardziej takiej "mieszanki". U siebie mam tylko integrę z i5-11400 i filmy 4K w h264 chodzą na poziomie - może - 50% procka.

PS. Nouveau będzie lepszym wyborem niż oryginał od nvidii. I warto zerknąć:
https://nouveau.freedesktop.org/Optimus.html

Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (Dzisiaj 19:38:05)

Stopka forum