Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  Dzisiaj 17:18:40

wachcio - Użytkownik

wachcio
Użytkownik

Debian 12 i przerwane uaktualnienie do Debian 13

Witam

Dziś jako, że jest niedziela postanowiłem zabrać się za aktualizację mojego prywatnego laptopa z Debian 12 do 13. Za pomocą polecenia dd wykonałem kopię całego dysku. Następnie z poziomu KDE Plasma wykonałem:

Kod:

sudo sed -i 's/bookworm/trixie/g' /etc/apt/sources.list
sudo find /etc/apt/sources.list.d -type f -exec sed -i 's/bookworm/trixie/g' {} \;
sudo apt update && sudo apt full-upgrade

ale niestety z powodu wielu niespełnionych zależności przerwała się w trakcie. KDE przestało poprawnie funkcjonować gdyż nie mogłem nawet notatnika uruchomić. Zresetowałem komputer i uruchomiłem go w CLI.

Uruchomiłem Chat GPT, żeby pomógł i próbowałem naprawić system około 4 godzin. Próbowałem np takich poleceń:

Kod:

sudo apt --fix-broken install
sudo apt clean
sudo apt update
sudo apt full-upgrade
sudo apt remove --purge <nazwa-problematycznego-pakietu>
sudo apt --fix-broken install
sudo dpkg --configure -a

sudo rm /var/lib/dpkg/lock
sudo rm /var/lib/apt/lists/lock
sudo rm /var/cache/apt/archives/lock
sudo rm -rf /var/lib/apt/lists/*
sudo apt clean
sudo apt update

sudo dpkg --remove --force-remove-reinstreq $(dpkg -l | awk '/^iU/ {print $2}')

i wiele innych. Pojawiały się kolejne błędy i konfiguracja pakietów czy instalacja były przerywane błędy. System nie wstał i przywróciłem komputer z kopii.

Czy to był mój błąd, że próbowałem uaktualnić go z GUI czy nie ma odwrotu i czeka mnie długa walka jak podejmę kolejną próbę? Może najłatwiej zrobić kopię np. /home i stawiać go od nowa a później wiele dni przywracać go do podobnego stanu jak jest teraz?

Stopka forum