Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2025-06-19 16:58:41

miodeks - Nowy użytkownik

miodeks
Nowy użytkownik

Jak usunąć kwallet6 w KDE Plasma 6

Próbowałem wszystkiego i to jest nieusuwalne. To już w KDE Plasma 6.3.5 nie działa.
~/.config/kwalletrc

Kod:

[Wallet]
Enabled=false

#2  2025-06-19 19:49:50

macios4x - Użytkownik

macios4x
Użytkownik

Re: Jak usunąć kwallet6 w KDE Plasma 6

trudno zablokowac to dziadostwo. ja to usuwam "na chama" sudo rm -rf /usr/bin/kwallet ale po każdej aktualizacji na nowo.

Zwolennik Open Source, użytkownik Arch, Debian

#3  2025-06-19 22:32:41

Yampress - Imperator

Yampress
Imperator

Dlaczego usuwacie kwallet?

#4  2025-06-19 23:28:24

gentoo_hardened - Nowy użytkownik

gentoo_hardened
Nowy użytkownik

Portfel KDE pyta o hasło i gdy rozwiniesz te listę to chcę przechowywać Twoje hasła w chmurze na stronie kde.org. To tak wygląda jakby zapisywał hasła do wifi i systemu w jakiejś chmurze. Jeżeli to prawda to średni pomysł, w Gnome jest podobnie. I jeszcze nie pozwalają tego normalnie wyłączyć, tylko z każdą nową wersja Plazmy to jeszcze bardziej utrudniają. Trochę to podejrzane i dziwne.

#5  2025-06-20 08:21:05

Yampress - Imperator

Yampress
Imperator

Od dawna nie używam KDE. Po kilku latach z KDE wróciłem do XFCE... To aż do tego doszło, że takie rzeczy ida w chmurę. Ale zapewne zaszyfrowane. Ale jak używałem KDE to rzeczywiście też wyłączałem kwallet, a używałem wtedy usługi gnome-keyring

Przegladajac internet widziałem gdzies takie rozwiazania:

Zahaszuj  linię  Exec= w pliku  /usr/share/dbus-1/services/org.kde.kwalletd6.service.

#Exec=/usr/bin/kwalletd6

lub zmień nazwe

mv /usr/share/dbus-1/services/org.kde.kwalletd6.service   /usr/share/dbus-1/services/org.kde.kwalletd6.service.disabled

#6  2025-06-20 12:12:12

macios4x - Użytkownik

macios4x
Użytkownik

@Yampress próbowałem z tym plikiem i nie pomaga. Oznaczenie # w tym pliku tylko opóźnia uruchomienie przeglądarki o jakąś minutę a zmiana nazwy na .disabled to przy następnej aktualizacji nadpisze ten plik i to dziadostwo dalej będzie się uruchamiać. Ja nie lubie tego kwallet bo to irytujące dziadostwo, używam KeepassXC.

Zwolennik Open Source, użytkownik Arch, Debian

#7  2025-06-20 19:18:05

amfibia - Nowy użytkownik

amfibia
Nowy użytkownik

To dziadostwo to jakaś telemetria dlatego takie nieusuwalne. KDE chyba należy do OpenSUSE i zawiera 10 milionów linii kodu, tak podaje chatGPT.
Więc nawet w otwartym oprogramowaniu łatwo ukryć takie rzeczy. Zwłaszcza że przeglądarki Chrome, Firefox, GCC, są na poziomie 30-40 LOC.
GCC to 15 LOC, a LLVM 20-30 LOC. JVM 10 LOC. Linux ponad 30 LOC. Może na forum Archa mają rozwiązanie.

#8  2025-06-20 23:09:24

Yampress - Imperator

Yampress
Imperator

Zmień środowisko na bez kwallet.
Kiedyś używałem xfce. Potem poszedłem na kde, ale tam  ilość możliwości konfiguracji trochę przytłacza. Tak wysoko konfigurowalne środowisko mnie zniechęciło i powróciłem do xfce. Prostota jest cudowna. przynajmniej wszystkie opcje konfiguracji mozna tam w miarę szybko  łatwo ogarnąć. A nie szukać gdzie jaka opcja w ustawieniach  jest. Zbyt duży wybór jest nie dobry tak samo jak zbyt mały wybór opcji konfiguracji

#9  Wczoraj 12:59:17

mleko_tomi - Nowy użytkownik

mleko_tomi
Nowy użytkownik

Developerzy KDE twierdzą, że dzięki zebranej telemetrii już 70% użytkowników KDE korzysta z Waylanda. Xfce4 czy tam Cinnamon jeszcze dobrze go nie wspiera. Być może w Xfce5 będzie pełne wsparcie Waylanda.
https://www.phoronix.com/news/KDE-Wayland-Is-The-Future

#10  Wczoraj 19:39:43

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Ja tam mam LXDE, to takie coś jak Win XP :P

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#11  Wczoraj 21:17:30

jacekz - Użytkownik

jacekz
Użytkownik

A u mnie Openbox czyli Win 95 :D
@Yampress orientujesz się czy xfce działa (sensownie) w hdpi?

Autora wątku przepraszam - nigdy nie przekonałem się do KDE więc nie poznałem kwallet, ale jeśli przeglądarka np. chrome startowała z opóźnieniem to może dodanie do ścieżki

Kod:

--password-store=basic

by pomogło?

#12  Wczoraj 21:27:37

Pavlo950 - człowiek pasjonat :D

Pavlo950
człowiek pasjonat :D
Serwis

jacekz napisał(-a):

@Yampress orientujesz się czy xfce działa (sensownie) w hdpi?

Nie bardzo.
Tzn mam małego Della podpiętego pod TV 32' w 1080p. Żeby sensownie było coś widać to musiałem ustawić w Ustawieniach Wyglądu w zakładce Czcionki Skalę (dpi) na 168. Domyślnie jest 96. Jest co prawda w zakładce dalej (kolejne "ustawienia") Skalowanie Okien które można ustawić na 2x ale wtedy wszystko robi się za duże i jest bez sensu. Być sprawdziło by się to dopiero przy 2K lub dopiero 4K.
Tam gdzie ustawia się rozdzielczość niby też jest Skala tyle że żeby coś powiększyć to trza ustawić np na 0,5 ale o ile wszystko jest większe o tyle obraz ogólnie staje się rozmazany.

Stopka forum