Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2025-05-10 01:43:59

whiteman8 - Użytkownik

whiteman8
Użytkownik
Serwis

Slackware vs Gentoo - wasze doświadczenia?

Jestem po zmianie initu z systemd na openrc, powywalałem sporo niepotrzebnych rzeczy z mojego gentoo (polkity, udiski i inne gówna), do tego jadę na profilu hardened-desktop (stable), na codzień leci odpalony xorg z menedżerem okien. Efekt tego jest taki że system żre mało ramu, działa mega szybko, bez zbędnych animacji praktycznie wszystko natychmiast wskakuje i nie uświadczyłem jeszcze żadnych bugów.

Chcę pobawić się dla odmiany w Slackware, myślę aby postawić go albo na osobnym sprzęcie albo obok Gentoo kiedyś. Uwielbiam te jego skrypty rc.d i ten cały jego klimat.

Kilka pytań do forumowiczów:

Jak łatwo jest slacka doprowadzić do poziomu bezpieczeństwa porównywalnego z gentoo hardened ze shardenowanym gcc, selinuxem i ustawionymi globalnie flagami zwiększającymi bezpieczeństwo? Na chwilę obecną póki co Slack będzie stał u mnie na routerku i lxc/vm. Na routerze wolałbym mieć porządnie ogarnięte security dlatego pytam.

Które distro z wymienionej dwójki Gentoo vs Slackware daje więcej okazji aby poznać linuksa od środka? Mówi się że jak umiesz ubuntu to umiesz ubuntu, umiesz debiana to umiesz debiana a jak znasz slackware to znasz linuxa. Na ile prawdziwe jest to powiedzenie w przypadku gentoo? Co mogę się nauczyć na slackware czego nie nauczę się na gentoo i na odwrót, co mogę nauczyć się na gentoo czego nie poznam tak łatwo na slacku?

Jak ogólnie oceniacie wygodę i używanie slackware w porównaniu do gentoo? Jak wypada konfigurowalność slacka w porównaniu z gentoo? Da się mając wiedzę na temat działania slacka jak już się go trochę poużywa w miarę sprawnie powywalać te polkity itd i jechać na samym wm?

Pewnie odpowiedzi na te pytania prędzej czy później poznam samodzielnie bawiąc się slackiem ale chętnie poczytam to co mają do powiedzenia ludzie mający doświadczenie i z gentoo i slackware.

Niezwiązane z tematem wątku:

Czy jest sens bawić się w Alpine czy darować sobie z nim i spróbować manualnie podrasować Slackware jak nabiorę doświadczenia? Taki jeden koleś na IRC przekonuje mnie do Alpine bo lekki, tylko że ja wolę mieć pewność że wszystko będzie działać no i te klimaty Slackware, rc.d

Ostatnio edytowany przez whiteman8 (2025-05-10 01:45:58)

#2  2025-05-12 11:13:26

morfik - Cenzor wirtualnego świata

morfik
Cenzor wirtualnego świata
Serwis

Re: Slackware vs Gentoo - wasze doświadczenia?

whiteman8 napisał(-a):

...
powywalałem sporo niepotrzebnych rzeczy z mojego gentoo (polkity, udiski i inne gówna)
...

To nie są niepotrzebne rzeczy — są jak najbardziej użyteczne jeśli ktoś ich potrzebuje, np. ja. xD

whiteman8 napisał(-a):

Które distro z wymienionej dwójki Gentoo vs Slackware daje więcej okazji aby poznać linuksa od środka?

Debian  oczywiście. xD

Ostatnio edytowany przez morfik (2025-05-12 11:13:53)

#3  2025-06-17 15:33:53

Yampress - Imperator

Yampress
Imperator

Debian albo  Rad Hat  -  tzn"redhatopodobne"  /centos/oracle/rocky/alma/
ewentualnie Suse SELS

#4  Wczoraj 11:17:53

macios4x - Użytkownik

macios4x
Użytkownik

Mam Gentoo na wirtualnych maszynach: na VMware z systemd i na VirtualBox z OpenRC. Ten z systemd działa szybciej, VMware wiadomo lepszy niż wirtualne pudełko. Ale ten z openRC ustawiłem aby wszystkie usługi uruchamiały się jednocześnie a nie sekwencyjnie i trochę szybciej się uruchamia.

Zwolennik Open Source, użytkownik Arch, Debian

#5  Wczoraj 16:55:43

miodeks - Nowy użytkownik

miodeks
Nowy użytkownik

Ja mam pytanie co do Gentoo, bo jakiś czas temu ta dystrybucja przeszła na binarne wersje pakietów.
To czy gdy pobiorę to iso Gentoo Live to będę mógł graficznie zainstalować teraz system?
Czy nadal tekstowa instalacja jak w stage3 i Arch Linux?

#6  Wczoraj 19:48:37

macios4x - Użytkownik

macios4x
Użytkownik

Gentoo kompiluje się ze źródeł to jest charakterystyka tej dystrybucji. Masz do dyspozycji binarki (binhost pkg) ale jeżeli chcesz binarki zamiast kompilowania to postaw sobie Calculate Linux on bazuje na gentoo i ma graficzny instalator. Nie ma graficznego instalatora w Gentoo na szczęście.

Zwolennik Open Source, użytkownik Arch, Debian

Stopka forum