Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Przepraszam z góry że zadam może takie podstawowe pytanie ale niedawno przesiadłem się z windzgrozy na minta. Moje pytanie dotyczy bezpieczeństwa. Bo z windą jest makabra nawet jak ma się super program antywirusowy. Chodzi mi o linki i trojany lub ogólnie pojęte wirusy. Bo pod windzgrozą jak kliknę na link z trojanem to trup i mogiła. A jak to jest z linuxem a konkretnie Debianem i mintem. Czy jak przypadkowo wejde w jakiś link który pod windą powoduje zawirusowanie systemu to czy to samo może się zdarzyć pod linuxem???
Oczywiście. Linux, cię przed samym sobą nie ochroni. Nie wiesz w co klikasz -- nie klikaj, bez względu na to czy to windows czy linux, czy cokolwiek innego. xD
Zgadza się tylko zdarzają się sytuacje że przychodzi tego tyle że czasami trudno ocenić co jest co. Ja mam konto w jednym z banków pod który mam podpięty mail i przychodzą mi jakieś dziwne nakazy zapłaty bardzo dziwne, jedynie co odróżnia jest to url i to jest podstawowa obrona. Ja najpierw patrze na adres url i jak coś mi nie pasuje to dzwonie do banku i się pytam.
A co do linuxa to chodzi mi o to czy wirusy czy trojany z windy mogą narobić szkód w linuxie?
morfik napisał(-a):
A jesteś pewien, że zostały one zaprojektowane do pracy tylko i wyłączenie na windows? xD
Kolego zamiast się podśmiewać to po prostu byś odpowiedział. Nikt się nie urodził geniuszem w Linuxie nawet ty. Skądś musiałeś odpowiednią wiedze zdobyć. A ja jestem początkujący.
morfik napisał(-a):
Ja tylko zadałem pytanie.
Ja też. Ale dobra odpowiem ci na twoje. Nie mam zielonego pojęcia czy zostały napisane te wirusy i trojany tylko na windows, nie posiadam takiej wiedzy, dlatego też o pewne sprawy się tu pytam. Wiem tylko że jeśli chodzi o ilość napisanych wirusów to między winda a linuxem jest przepaść.
Na winde są miliony wirusów a na linuxa nawet tysiąca nie ma.
Strony: 1