Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Myślę o przesiadce z systemd na openrc ponieważ wydaje mi się że trochę ten init próbuje traktować adminów jak idiotów. Coś co można zrobić prostą edycją pliku tekstowego systemd chce jeszcze bardziej ułatwiać. Od takich rzeczy powinno być GUI na desktopie a na serwerze takie rzeczy są zbędne, jak jest kumaty sysadmin. Najbardziej absurdalnym przykładem jest run0, który próbuje nieudolnie naśladować sudo. Inna rzecz, która mi się nie podoba to to, że systemd próbuje integrować zbyt wiele rzeczy naraz i wprowadza swoje niepotrzebne moim zdaniem funkcjonalnosci typu http server dla journala. Binarne logi też niezbyt mi się podobają. No i ogólnie wolę mieć chyba tradycyjnie crona, sysklogd itd. niż wszystko w jednej paczce.
Są tu osoby, które wcześniej używały systemd zanim przesiadły się na dystrybucje bez systemd? Czy to prawda, że wiele rzeczy które powinien ogarniać porządny init openrc umie czy może się zdarzyć że openrc zacznie mnie ograniczać? Z tego co piszą na gentoo wiki openrc wspiera cgroups, user services itp rzeczy