Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Szukam sposobu żeby uruchamiać wirtualną maszynę z Debianem ze schowkiem działającym między gospodarzem a gościem
oraz możliwością połączenia przez ssh.
Obecnie mam tak że jeżeli maszynę zainstaluję i uruchamiam przez virt-manager to mam działający schowek ale
nie mogę połączyć się przez ssh bo nie mogę przekierować portów w sieci NAT.
Próbowałem również stworzyć polecenie przez qemu-system-x86_64, i tam działa ssh ale nie działa schowek.
Tak wygląda polecenie które używam:
qemu-system-x86_64 \ -cpu max \ -vga virtio \ -display default,gl=on,show-cursor=on \ -machine type=q35,accel=kvm:tcg \ -device AC97 \ -smp 2,sockets=2,cores=1,threads=1 \ -boot d \ -hda /home_1/KVM_image/debian13_nowy.img \ -usb \ -device usb-tablet \ -m 4096M \ -net user,hostfwd=tcp::10022-:22 \ -net nic \ -chardev qemu-vdagent,id=ch1,name=vdagent,clipboard=on \ -device virtio-serial-pci \ -device virtserialport,chardev=ch1,id=ch1,name=com.redhat.spice.0
Przez ssh mogę się połączyć w ten sposób:
$ ssh user@127.0.0.1 -p10022
Ale schowek nie działa tu.
Szukam sposobu żeby przy jednej metodzie uruchamiania mieć działający schowek i ssh.
Najbardziej odpowiadała by mi metoda przez qemu-system-x86_64 ale virt-manager również może być.
Mój gospodarz to Debian 13 z KDE natomiast gość to Debian 13 z LXQT.