Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć. Kupiłem sobie taką zabawkę:
https://store.minisforum.com/products/minisforum-ms … CDfl8DearkyNr
Wrzuciłem do niej 2 dyski NVMe, 64GB pamięci, postawiłem Debiana a na nim serwer Apache2 i MySQL (mariaDB). Zauważyłem, że raz na kilka dni ruch na porcie w switchu do którego jest podłączony spada z kilkudziesięciu do ok 10 Mbps a na stronę nie da się dostać. Co ciekawe, przez SSH wchodzi błyskawicznie. su - też wykonuje się szybko. takie polecenia jak htop albo ps ax | grep apache2 powodują zwiechę terminala. Obciążenie mogę sprawdzić przez polecenie uptime - wykonuje się błyskawicznie. Ostatnio load average był w okolicach 8-9, przedostatnio -260. Mimo wszystko mogłem z w konsoli przechodzić między folderami, edytować poliki. Zalogowałem się nawet do mysqla poleceniem mysql -u root -p. Polecenie SHOW PROCESESLIST; wyświetliło tylko 3 procesy z czego jeden śpiący. Jakimś cudem udało mi się wyświetlić procesy i "/usr/sbin/apache2 -k start" było raptem kilkanaście. iostat też nie pokazywał dużego obciążenia dysku (w granicach kilkudziesięciu kilobajtów na sekundę). Po reboocie wszystko wróciło do normy. Nie wiem, co to może być. Jakieś podpowiedzi, jak to mogę debugować?