Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2025-02-20 20:35:05

whiteman8 - Użytkownik

whiteman8
Użytkownik
Serwis

Jaki budżet na stacjonarkę pod programowanie i kompilowanie Gentoo?

Witam,

Potrzebna mi stacjonarka pod dystrybucję linuksa Gentoo i potrzebna mi informacja jaki budżet przeznaczyć na nią.

Komputer będzie używany głównie do programowania w C i C++, kontenerów, maszyn wirtualnych oraz sysadminki. W kontenerach i na maszynach wirtualnych będę bawił się w testowanie różnych niestandardowych konfiguracji linuxa, testowanie różnych dystrybucji, testowanie ról ansible. Oprócz tego planuję na tym komputerze budować binarki dla innych moich komputerów.

Kompletnie nie interesuje mnie grafika komputerowa ani granie. Na moje potrzeby nawet zwykła zintegrowana karta graficzna będzie dobra, ważne by był to jakiś AMD Radeon. Chcę mieć podzespoły AMD, żadnego GPU NVIDIA GeForce coś tam czy procesora Intel.

Dual boota też nie będę robił, chcę raz postawić Gentoo żeby mi działało. Chcę tez żeby kompa dało się rozbudować, max do 128 GB RAM chociaż na początek pewnie wsadzę kości 64 GB.

Pracować będę na trzech monitorach, które będą wyświetlać mi mój pulpit z i3wm+tmux+alacritty+qutebrowser itd. Fajnie jakby płyta główna miała dużo wejść USB 3 i chociaż dwa USB typu C.

Czy procesor AMD Ryzen 9 7950X będzie dobry na moje potrzeby? Zależy mi na rdzeniach i wątkach a ten nie jest jakoś dla mnie przesadnie drogi a ma dobre parametry i ma zintegrowane GPU. Jakie płyty główne najlepiej brać pod ten procek?

Polecicie jakąś przykładową konfigurację? Jaki budżet powinienem przeznaczyć na komputer? 10k PLN będzie ok?

Pozdrawiam,
whiteman808

#2  2025-02-20 22:14:31

Pavlo950 - człowiek pasjonat :D

Pavlo950
człowiek pasjonat :D
Serwis

Re: Jaki budżet na stacjonarkę pod programowanie i kompilowanie Gentoo?

whiteman8 napisał(-a):

Polecicie jakąś przykładową konfigurację? Jaki budżet powinienem przeznaczyć na komputer? 10k PLN będzie ok?

Generalnie to nie pomogę to kompilator i programista to ze mnie żaden, ale.... Patrz na to:

google napisał(-a):

co najmniej 64 GB pamięci RAM; Do tworzenia Androida Google używa 72-rdzeniowych komputerów i 64 GB pamięci RAM. Przy tej konfiguracji sprzętowej pełne kompilowanie Androida zajmuje około 40 minut, a kompilowanie przyrostowe – tylko kilka minut. Z kolei pełna kompilacja na 6-rdzeniowym komputerze i 64 GB pamięci RAM zajmuje około 6 godzin.

Źródło:
https://source.android.com/docs/setup/start/requirements?hl=pl
Brałbym 7950x3d bo ma cache'u sporo więcej. I idź od razu w 128GB, ja mam 64GB, nie kompiluję (jak już to bardzo małe pierdoły) a czasami mam na styk XD
Z kilkanaście lat temu, jak zaczynałem swoją przygodę z Linuksem, to przez jakiś czas korzystałem z openSUSE. Domyślnie, w którymś wydaniu, nie miał w repo fluxbox'a więc wpadłem na cudowny pomysł żeby skompilować XD na kręconym Celeronie D346 zajęło mi lekko powyżej godziny, ciekaw jestem ile zajęłoby to teraz na tym 7950x3d XD 10 sekund? XD

#3  2025-02-20 23:34:39

whiteman8 - Użytkownik

whiteman8
Użytkownik
Serwis

Re: Jaki budżet na stacjonarkę pod programowanie i kompilowanie Gentoo?

AMD Ryzen 9 9950X3D oferuje rzeczywiście coś więcej niż 7950x3d poza innym numerem serii?

Stopka forum