Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Od razu piszę, że dopiero zaczynam przygodę i liczę na wyrozumiałość. Szukałem, ale nie mogę znaleźć konkretnie tego co potrzebuję.
Zainstalowałem na Proxmox jako maszynę wirtualną Debiana 12 pod Zabbix i zainstalowałem niestety ze środowiskiem graficznym, pytanie czy mogę jakoś wyłączyć lub odinstalować to środowisko? Bo mi nie jest potrzebne a tylko obciąża.
Jakie srodowisko graficzne zainstalowałeś?
Mozesz wyłaczyć login managera
Jeśli nie potrzebujesz GUI to zainstaluj na nowo gez GUI tak najlepiej. A jak już to użyj tasksel.
Yampress napisał(-a):
Jakie srodowisko graficzne zainstalowałeś?
Mozesz wyłaczyć login managera
Podczas instalacji wybrałem z interfejsem graficznym, chyba GUI.
macios4x napisał(-a):
Jeśli nie potrzebujesz GUI to zainstaluj na nowo gez GUI tak najlepiej. A jak już to użyj tasksel.
Nie skasuje mi obecnych konfiguracji?
Lukasz907 napisał(-a):
macios4x napisał(-a):
jeśli chodzi o system to tak, to musisz sobie zrobić snapshota z roota, jeśli chodzi o katalog domowy to nie koniecznie. O ile masz osobną partycję dla home.
Ja bym osobiście nie kombinował tylko zrobił tak jak Yampress radzi.
Jeżeli masz systemd to wystarczy:
- dla GDM
# systemctl disable gdm # systemctl stop gdm
dla SDDM:
# systemctl disable sddm # systemctl stop sddm
Analogicznie dla pozostłych *DM;ów.
aby sprawdzić jaki masz manager logowania wpisz w konsoli
dpkg -l |grep dm
i wklej co wyskoczy w terminalu tutaj na forum.
Dodatkowo zrób zdjęcie lub zrzut ekranu srodowiska graficznego po zalogowaniu do niego to zobaczymy jakie masz środowisko i pomożemy Ci je usunąć za pomocą tasksel.
Super, pomogło. Dziękuje za pomoc.
Ostatnio edytowany przez Lukasz907 (2025-02-13 09:40:04)
jezoo napisał(-a):
Lukasz907 napisał(-a):
macios4x napisał(-a):
jeśli chodzi o system to tak, to musisz sobie zrobić snapshota z roota, jeśli chodzi o katalog domowy to nie koniecznie. O ile masz osobną partycję dla home.
Ja bym osobiście nie kombinował tylko zrobił tak jak Yampress radzi.
Jeżeli masz systemd to wystarczy:
- dla GDMKod:
# systemctl disable gdm # systemctl stop gdmdla SDDM:
Kod:
# systemctl disable sddm # systemctl stop sddmAnalogicznie dla pozostłych *DM;ów.
Wielkie dzięki. Pomogło GDM.
Strony: 1