Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej,
Są tu jacyś userzy Gentoo, którzy z powodzeniem używają gentoo z ustawioną globalnie flagą ACCEPT_KEYWORDS="~amd64"?
Na razie odhaczam sobie to co potrzebuję w /etc/portage/package.accept_keywords ale zastanawiam się czy kiedyś na nowym sprzęcie nie walnąć globalnie ~amd64. Niektóre paczki, które potrzebuję są zbyt stare dla mnie i lubię testować różne niestandardowe konfiguracje na kontenerach i vm.#
Od ponad dziesięciu lat, od początku instalacji Gentoo mam tę flagę ustawioną. Tylko potrzeba dodawać niektóre wersje programów do “/etc/portage/package.mask”, gdy się nie kompilują.
Problemy były przy zmianach dużych wersji, np. Qt 5 na 6. Wtedy nie dało się zaktualizować systemu ze względu na nierozwiązywalne problemy z zależnościami.
A da rade używać ~amd64 ze starszym profilem 17.1 ?
Mam nowy profil (23.0), ale względem poprzedniego zmieniły się głównie opcje kompilatora i linkera: włączyli zabezpieczenia. Dopóki nie usuną katalogów starego profilu, powinien działać.
https://wiki.gentoo.org/wiki/Project:Toolchain/23.0_profile_timeline , gdzie “old removal (2)” będzie wskazywać datę.