Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  Dzisiaj 09:13:07

vnu007dl - Użytkownik

vnu007dl
Użytkownik

Router mikrotik zamiast funboxa 3.0

Cześć
Zmieniłem Internet na światłowód z Orange. Dostałem router Funbox 3.0. No co będę mówił, ten router to jeszcze większe dziadostwo jak Kaon od Playa. Chodzi mi po głowie taki pomysł, czy dało by się w ogóle wywalić ten router i zastosować inny? Mianowicie mam w domu fajny router mikrotika. Mam jednak z tym 2 pytania.

Czy to w ogóle zadziała? Teoretycznie w mikrotiku mogę stworzyć połączenie, wystarczy że przepisze dane do logowania, ten login neostrady i hasło. Instalatorów jak pytałem to twierdzą że orange nie sprawdza jaki jest router  i że to nie ma znaczenia że musi być ich, w salonie natomiast zupełnie co innego. Zakładam że oni wszyscy tego nie wiedzą, ale może ktoś z was wie?

Mikrotik ma miejsce na wkładkę SFP, i tam chciałbym bezpośrednio wpiąć światłowód. Natomiast musze kupić tą wkładkę i tak troszkę się na tym nie znam jaka będzie dobra. Bo to ma być SFP jednomodowa? Natomiast jak gdzieś czytam opisy tych wkładek to pisze, że one jakoś działają parami i do poprawnego działania po drugiej stronie musi być taka sama? o co to chodzi? Ktoś mógłby rzucić jakimś linkiem do Alledrogo jaka będzie dobra?

Stopka forum