Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej
Skonfigurowałem (a przynajmniej mam taką nadzieję) RAID 0 na Dell Optiplex 9020. W BIOSie zmieniłem SATA type z ATA na RAID On. Przy instalacji Debiana wybrałem LVM. Przeoczyłem fakt, że macierz którą zaoferował mi instalator to software RAID. Instalator utyka zawsze na kroku instalacji GEUBa. Nie ważne, czy odpalam go w UEFI czy Legacy mode. Podawanie ręcznej ścieżki (/dev/md126, /dev/sda, [puste] albo dummy) zawsze wyrzuca błąd krytyczny. Zdesperowany wyłączyłem RAID w BIOSie i spróbowałem zainstalować Debiana bezpośrednio na jednym z dysków twardych. Mam 2x1TB SSD. O dziwo instalator Debiana wciąż proponował mi Software RAID 0. W żadnej konfiguracji (zmiany w BIOSie) nie mam możliwości instalacji Debiana bezpośrednio na jednoterabajtowym dysku. Domniemuję, że instalator też kompletnie ignoruje ustawienia wbudowanego kontrolera RAID. Jeśli fizycznie odepnę jeden z dysków w instalatorze nie ma już opcji Software RAID 0. Zostaje tylko 64GB sdc (pendrive z instalatorem) Co robię nie tak? Chciałbym skorzystać ze sprzętowego RAIDa,