Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Kupiłem ostatnio używanego laptopa Lenovo thinkpad x260. Zainstalowałem Debiana 12. Podczas używania ekran zawiesza się na kilka sekund w różnych momentach. Kursor myszki zacina się i nie reaguje na ruch i na przewijanie strony ale gdy się odblokuje to przeskakuje w miejsce w którym powinien być albo strona sama przewinie się. Podczas pisania gdy się zatnie to na ekranie nie pojawiają się znaki a po odblokowaniu uzupełnia to co było wpisywane. Testowałem to na różnych dystrybucjach i różnych środowiskach graficznych i tak samo zacina się. Wymieniałem także na inne kości ram i też bez zmian. Nie wiem czego i gdzie szukać.
Jest 16 GB ramu. Testowane na 8 GB i 4 GB . Tylko 16 GB i 8 GB ma taktowanie 3200 Mhz a 4 GB 2133 Mhz. Temperatury w normie. Dysk sprawdzany i nie ma błędów. Przy starcie też nie ma błędów. Testowane na Debian z Gnome, Kde, Xfce. Mint z Cinnamon i Ubuntu LiveCd i na wszystkich zacina się ale na Ubuntu jakby mniej i krótsze zacinki.
W logach nie ma nic z momentu zacięcia. Logi odpalam poleceniem
journalctl - f
nie wiem czy tak czy inaczej.
Jest jeszcze jedno. Po zakupie laptop miał hasło na biosie. Wysyłałem go żeby ktoś usunął hasło. Może tam coś uszkodzili i to jest jakiś problem sprzętowy bo wcześniej go nie uruchamiałem i nie wiem czy zacinał się.
Ostatnio edytowany przez Mariio81 (2024-12-24 09:24:23)
Używam Wayland ale przy logowaniu mam do wyboru Xorg. Po zalogowaniu ~/.xsession-errors mam taka zawartość
Xsession: X session started for mario at wto, 24 gru 2024, 13:52:17 CET dbus-update-activation-environment: setting DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS=unix:path=/run/user/1000/bus dbus-update-activation-environment: setting DISPLAY=:0 dbus-update-activation-environment: setting XAUTHORITY=/home/mario/.Xauthority dbus-update-activation-environment: setting XDG_CURRENT_DESKTOP=KDE localuser:mario being added to access control list dbus-update-activation-environment: setting GTK_MODULES=gail:atk-bridge dbus-update-activation-environment: setting QT_ACCESSIBILITY=1
Zacięcia nic nie dodają do tego pliku.
A to że procesor według specyfikacji na stronie Intela obsługuje pamieć o częstotliwości do 2133 Mhz a ja mam kość 3200 Mhz może powodować zacięcia?
moze potrzeba dodac w /etc/default/grub
i915.enable_psr=0
podobno częsty problem tych laptopów
https://wiki.archlinux.org/title/Laptop/Lenovo#ThinkPad_X260
Mariio81 napisał(-a):
A to że procesor według specyfikacji na stronie Intela obsługuje pamieć o częstotliwości do 2133 Mhz a ja mam kość 3200 Mhz może powodować zacięcia?
Nie, jak kość jest za szybka, to system ją sobie przekonfiguruje ale to nie ma nic do rzeczy.
arturek napisał(-a):
moze potrzeba dodac w /etc/default/grub
Kod:
i915.enable_psr=0podobno częsty problem tych laptopów
https://wiki.archlinux.org/title/Laptop/Lenovo#ThinkPad_X260
Nie wiedziałem o tym.
W /etc/default/grub
Zamiast
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet"
Dodałem
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet i915.enable_psr=0"
I zaktualizowałem grub
sudo update-grub
Nie wiem czy tak to ma być ale jak narazie nie zacina się ale będę jeszcze testował.
Dzięki za pomoc po testach zobaczę czy jest ok.
Mariio81 napisał(-a):
Nie wiem czy tak to ma być ale jak narazie nie zacina się ale będę jeszcze testował.
Dzięki za pomoc po testach zobaczę czy jest ok.
Tak może być