Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć,
Jeszcze 15 lat temu potrafiłem uruchomić czysty X server z xterm'em, poprzez odpalenie w terminalu polecenia
X
,
które wywoływało domyślny xinit, w postaci
xterm -geometry 80x24+1+1 -display :0
Rownież w każdym ówczesnym DM była dostępna sesja robiąca to samo.
Teraz, nie mogę znaleźć takiej sesji w DM, natomiast próba odpalenia czystego serwera kończy się jego powrotem do konsoli.
Pytania:
* Czy w obecnym stabilnym debianie jest taka operacja możliwa (czysty X + xterm)?
* Jeśli tak, to jak?
Właśnie w tym ból, że log jest bez błędów.
link do loga
Zaś polecenie startx wyrzuca to:
X.Org X Server 1.21.1.7 X Protocol Version 11, Revision 0 Current Operating System: Linux lenowo 6.1.0-25-amd64 #1 SMP PREEMPT_DYNAMIC Debian 6.1.106-3 (2024-08-26) x86_64 Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-6.1.0-25-amd64 root=UUID=59b11af5-83ec-4ff4-951c-7b926b4c6603 ro single xorg-server 2:21.1.7-3+deb12u7 (https://www.debian.org/support) Current version of pixman: 0.42.2 Before reporting problems, check http://wiki.x.org to make sure that you have the latest version. Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting, (++) from command line, (!!) notice, (II) informational, (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown. (==) Log file: "/home/przyboro/.local/share/xorg/Xorg.1.log", Time: Sat Nov 2 20:02:12 2024 (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d" waiting for X server to shut down (II) Server terminated successfully (0). Closing log file.n to X server lost
Nie wiem na ile to istotne.
Maszyna to Lenovo ThinkPad T520 z 2011. Leżąca na stacji dokującej, do której mam podpięte dwa monitory na DP.
Wbudowany ekran jest wyłączony → karta (intela) nie obsługuje więcej niż dwóch monitorów naraz.
Domyślnie, jakbyś odpalił przez xinit to się X'y odpalą razem z xtermem. Sam jestem ciekaw jak to ruszyć (np jakbym chciał odpalić jakiś 'kiosk mode') bo o dziwo u mnie z plikiem .xinitrc też nie mogę odpalić środowiska. Kiedyś odpalałem Xy z tty chyba za pomocą startx co automatycznie odpalało mi jakiegoś lekkiego menedżera okien.
Już chyba wiem jak to działa. xD
Generalnie to przez lata się pozmieniało trochę w zabezpieczeniach Xserver'a i trzeba by trochę w systemie pozmieniać by sobie od tak X odpalić w tty. Ogólnie rzecz biorąc, to startx będzie działał zawsze (u mnie tak działa od lat i zawsze działał) i to jest preferowana droga do odpalania xserver'a z tty (bez DM). Oczywiście, jest cały łańcuch skryptów, które są wywoływane po drodze, i to one ostatecznie determinują co zostanie uruchomione, gdy Xserver już stoi, np. u mnie to openbox.
Jeśli jednak, ktoś chciałby sobie odpalić goły Xserver, to musi sobie zrobić coś podobnego do tego co opisane jest tutaj, czyli zmienić domyślne prawa na urządzeniach /dev/tty[0-9] z 0620 na 0660, po czym dodać regularnego user'a do grupy tty. I wtedy już będzie można się bawić w tryb "failsafe" — ja bym jednak tego unikał i pokombinował ze skryptami w katalogu /etc/Xorg/ bo to tam jest zlokalizowana cała procedura startu i jeśli potrzebny nam sam Xorg + xterm, to pewnie wystarczyłoby zrobić nowy skrypt /usr/bin/startx.failsafe i odpowiednio dostosować łańcuch startowy sesji graficznej w oparciu o to co się dzieje w standardowym /usr/bin/startx . A poza tym tty + tmux jest o wiele lepsze. xD
Dzięki za research.
Właśnie zauważyłem, że dla nowo utworzonego usera, startx odpala mi X'y z czymś co pretenduje do bycia Gnome'm (ostatni jaki widziałem to była versja ≈2.10 a to co mi się pojawiło było hmm… dziwne).
Możliwe, że śmietnik na moim userze uniemożliwia odpalenie sesji z WM z konsoli.
Spróbuje znaleźć skrypt startx i się nim pobawić. Update zrobię pewnie za ok. 5 tygodni, jako że będę teraz podróżował.