Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Próbuję już któryś dzień z kolei wydelegować domenę/domeny na własny serwer dns i niestety coś jest nie tak.
Serwer bind jest zainstalowany w chroocie. Generalnie moim zdaniem jest skonfigurowany poprawnie. Myślę że przyczyną jest niedostateczna wiedza, jak to zrobić u danego rejestratora domen. Próbuję w godaddy.com, nazwa.pl, az.pl i za każdym razem jest to samo. Kiedyś było łatwiej ponieważ w łatwy sposób można było to zrobić za pomocą GLUE record. Teraz takiej opcji nie widzę.
Powiedzmy mam domenę mojadomena.pl i chciałbym utworzyć dwa adresy serwerów dns, ns1.mojadomena.pl oraz ns2.mojadomena.pl i za pomocą już własnego serwera dns konfigurować strefy.
Konfiguracja dns:
; ; BIND data file for local loopback interface ; $TTL 86400 @ IN SOA ns1.mojadomena.pl. root.mojadomena.pl. ( 2017102205 ; Serial 21600 ; Refresh 86400 ; Retry 2419200 ; Expire 86400 ) ; Negative Cache TTL ; @ IN NS ns1.mojadomena.pl. @ IN NS ns2.mojadomena.pl ns1 IN A 192.168.1.103 ns2 IN A 192.168.1.103
zone "mojadomena.pl" IN { type master; file "mojadomena.pl"; };
U rejestratora ustawiałem podobnie tzn w edycji strefy dns, ale wyskakują błedy np.
Błąd: Cannot find host object 'ns1.mojadomena.pl'
Musisz utworzyć ns1.mojadomena.pl i ns2.mojadomena.pl u rejestratora. Potem na serwerach konfigurujesz strefy. Pamiętaj też o kropkach:
@ IN NS ns2.mojadomena.pl
to jest źle, brakuje "."