Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam problem z następującym zadaniem, konkretnie podpunktem c:
Napisz program, który pobiera liczbę przepracowanych godzin w tygodniu, a następnie wyświetla wynagrodzenie brutto, podatek oraz wynagrodzenie netto. Przyjmij następujące wartości:
a) podstawowe wynagrodzenie = 40zł/godzinę
b) nadgodziny (powyżej 40 godzin w tygodniu) = 150% podstawowego wynagrodzenia
c) podatek 15% dla pierwszych 1200 zł
20% dla kolejnych 600 zł
25% dla reszty wynagrodzenia
Użyj stałych #define i nie przejmuj się, że przykład nie przystaje do aktualnych przepisów podatkowych.
Mój kod:
#include <stdio.h> #define BASIC_SALARY 40.0f #define OVERTIME 40 int main(void) { int workedHours; printf("Podaj liczbe przepracowanych godzin w tygodniu: "); scanf("%i", workedHours); float netSalary, glossSalary, tax; float ; if (workedHours <= OVERTIME) { netSalary = BASIC_SALARY * workedHours; } else { netSalary *= 1.5f; } // jak obliczyć podatek? //printf("Wynagrodzenie brutto: %i\n", ) return 0; }
Nie potrafię sobie poradzić z obliczeniem podatku. Proszę o przedstawienie sposobu jak mógłbym to opakować w jakieś if-y.
Mam nadzieję że ktoś mi pomoże.
Ostatnio edytowany przez hubot (2017-08-31 18:09:11)
hubot napisał(-a):
Mam problem z następującym zadaniem, konkretnie podpunktem c:
Napisz program, który pobiera liczbę przepracowanych godzin w tygodniu, a następnie wyświetla wynagrodzenie brutto, podatek oraz wynagrodzenie netto. Przyjmij następujące wartości:
a) podstawowe wynagrodzenie = 40zł/godzinę
b) nadgodziny (powyżej 40 godzin w tygodniu) = 150% podstawowego wynagrodzenia
c) podatek 15% dla pierwszych 1200 zł
20% dla kolejnych 600 zł
25% dla reszty wynagrodzenia
Użyj stałych #define i nie przejmuj się, że przykład nie przystaje do aktualnych przepisów podatkowych.Mój kod:
Kod:
#include <stdio.h> #define BASIC_SALARY 40.0f #define OVERTIME 40 int main(void) { int workedHours; printf("Podaj liczbe przepracowanych godzin w tygodniu: "); scanf("%i", workedHours); float netSalary, glossSalary, tax; float ; if (workedHours <= OVERTIME) { netSalary = BASIC_SALARY * workedHours; } else { netSalary *= 1.5f; } // jak obliczyć podatek? //printf("Wynagrodzenie brutto: %i\n", ) return 0; }Nie potrafię sobie poradzić z obliczeniem podatku. Proszę o przedstawienie sposobu jak mógłbym to opakować w jakieś if-y.
Mam nadzieję że ktoś mi pomoże.
Przecież to czysta matematyka:
Jeżeli wynagrodzenie mniejsze/równe 1200 wtedy licz podatek 15% z kwoty = wynagrodzenie
Jeżeli wynagrodzenie w przedziale prawostronnie domkniętym 1200 - 1800 wtedy licz podatek 15% z kwoty1200 i 20% z kwoty = wynagrodzenie - 1200
Jeżeli wynagrodzenie większe od 1800 wtedy licz podatek 15% z kwoty 1200 i 20% z kwoty 600 oraz 25% z kwoty = wynagrodzenie - 1800
Ostatnio edytowany przez arecki (2017-08-31 18:33:54)
Narysuj sobie do tego podatku algorytm w postaci schematu blokowego. Będzie łatwiej zrozumieć.
Jeżeli chcesz obliczyć z kwoty brutto kwotę netto to np. kwota brutto to 1200zł, czyli:
float price = 1200, tax = 1.34; // Według księgowych tyle jest odliczane od naszej wypłaty: emerytalnr, zdrowotne, fśp float salary = price/tax float tribute = price-salary;
ot tak na szybko. Po drugie można również znaleźć w jaki sposób można to obliczyć: http://www.vat.pl/obliczanie-wynagrodzenia-netto-pr … odawcy-10236/