Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam jak w temacie jaka dystrybucje polecacie oprocz debiana,archa,ubuntu i inne ubuntu podobne zeby wszystko najnowsze bylo
natan505 napisał(-a):
zeby wszystko najnowsze bylo
Debian Sid lub "Testing" (Debian 9). Ale jeśli jesteś zielony lub nie masz czasu użerać się z niedoróbkami i ciągłym męczeniem się z łataniem systemu to daruj sobie najnowsze pakiety a bierz jeszcze stabilnego Debian 8 "Jessie" przy czym wybierz odpowiednio do architektury swojego sprzętu.
Linux From Scratch
natan505: mógłbyś zacząć pisać poprawnie (używać zdań, znaków diakrytycznych itp.)?
@neo96, on chyba wyraźnie zaznaczył "oprócz Debiana" nawet jeśli zawalił całkowicie interpunkcję. Od siebie polecę openSuSE Thumbleweed.
Gentoo - można dowolnie łączyć stabilne paczuszki ze źródłami z gita, które mają w portach oznaczenie 9999.
Inna sprawa, ze przez pierwsze tygodnie to raczej jest krew, pot i łzy a nie używalny system, naprawdę nudny, w którym nic się nie psuje, stabilny jak skała, Gentuś staje się w miarę zdobywania doświadczenia. xD
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-11-24 17:38:55)
Jacekalex napisał(-a):
Inna sprawa, ze przez pierwsze tygodnie to raczej jest krew, pot i łzy a nie używalny system, naprawdę nudny, w którym nic się nie psuje, stabilny jak skała, Gentuś staje się w miarę zdobywania doświadczenia. xD
Oj tam oj tam. Ustawisz sobie super system, działa 2 - 3 tygodnie nonstop, aż w pewnym momencie przy emerge @world dysk stwierdza że popełni samobójstwo. Gentoo wykańcza dyski ssd good rama w moim przypadku.
Jacekalex napisał(-a):
dokładnie takie samo odczucie miałem kiedy przeniosłem się z Debiana Sid na Archa, może zainteresuję się Gentoo w te święta, ciekawe czy mi przypadnie do gustu
Potem do zabawy zostanie już chyba tylko LFS :D
mati75 napisał(-a):
Jacekalex napisał(-a):
Oj tam oj tam. Ustawisz sobie super system, działa 2 - 3 tygodnie nonstop, aż w pewnym momencie przy emerge @world dysk stwierdza że popełni samobójstwo. Gentoo wykańcza dyski ssd good rama w moim przypadku.
Dlaczego? Moze jednak Good Ram ma jakieś problemy?
Ja /var/tmp mam w TMPFS, dyzio Seagate, co to podobno padają na gwarancji jak muchy w piekarniku, przeszło 6 lat go Gentuś katuje, i nie dał rady.
Tylko trzeba obecnie min 8GB RAM, bo np Firefox i TB życzą sobie min 4GB na TMP, a niektóre programy mają lepszy humor:
LibreOffice ze źródeł (można instalować binarkę):
if [[ ${MERGE_TYPE} != binary ]] && is-flagq "-g*" && ! is-flagq "-g*0" ; then CHECKREQS_DISK_BUILD="22G" elif [[ ${MERGE_TYPE} != binary ]] ; then CHECKREQS_DISK_BUILD="6G" fi
A to Icedtea (implementacja javy) ze źródeł:
icedtea_check_requirements() { local CHECKREQS_DISK_BUILD if use doc; then CHECKREQS_DISK_BUILD="9000M" else CHECKREQS_DISK_BUILD="8500M" fi check-reqs_pkg_${EBUILD_PHASE} }
na szczęście też jest binarka w portach.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-11-26 21:31:10)
Na pewno nie polecam BSoD od Redmond NSA Team. ;)
Z normalnych dystrybucji to mi się Fedora podoba, ale pewnie dlatego, że GNOME. Awersję mam do Manjaro bo jak się za to zabrałem to zawsze miałem jakieś przeboje z instalacją.
Poza tym Fedora ma fajne gotowe obrazy https://labs.fedoraproject.org/en/
Ostatnio edytowany przez ciastek1981 (2016-11-24 18:52:55)
Jacekalex napisał(-a):
Dlaczego? Moze jednak Good Ram ma jakieś problemy?
Tak bym obstawiał. Kobył to tam nie było. Największe to gcc chyba. Środowisko pseudo developerskie.
Ja znam pamięci DDR2 i DDR3 Good Rama stanowczo za dobrze, żeby do ich dyziów nie zbliżać się na odległość kija od szczotki.
A ja używałem pamięci Goodrama dość długo i nie miałem z nimi kłopotów. Mają już nowych właścicieli :P
Teraz mam pamięci ddr3 jak i SSD Criucial. Pamięci już z rok, dysk od maja.
Ja używam na laptopie fedory od ok. 3lat i nic a nic z nią się nie dzieje, wszystko jest jak należy. Programuje na nim w Qt, PHP i mcu 8bit, i śmiga jak należy . W domu na PC mam OSX El Capitan (tzw. custom mac), działa rewelacyjnie.
Też potwierdzam dobre działanie pamięci ram od GOODRAM.
Co do samej firmy to oni raczej nie produkują samego półprzewodnika tylko po prostu składają to co kupią pod własną marką.
Tutaj jest film o samej produkcji:
https://www.youtube.com/watch?v=hTzMDV5qEf0
Ostatnio edytowany przez loms (2016-11-26 21:06:04)