Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
drodzy Koledzy, jest taka sprawa, w Debianie jak łączyłem OpenVPN przez NetworkManagera to podany w konfirugacji połączenia DNS lądował w /etc/resolv.conf na pierwszym miejscu - super (za to sortowanie chyba odpowiada plik /etc/resolvconf/interface-order )
w Archu natomiast:
1. tego pliku nie mam i nie mam pomysłu z którego pakietu miałby się on zjawić
2. zrobiłem powyższy plik ręcznie ale nic to nie daje (pewnie dlatego że "czegoś" nie ma)
co zrobić aby dodany podczas zestawiania połączenia przez NetworkManagera ten serwer DNS lądował na pierwszym miejscu?
Ostatnio edytowany przez Graffi (2016-06-15 16:25:55)
Ale to bez sensu. xD Ja mam systemd, z wyłączonym modułem sieciowym, za wyjątkiem synchronizacji czasu. Wcześniej korzystałem z resolvconf ale mnie wnerwiało przepisywanie /etc/resolv.conf za jego sprawą. Jednak wolę chattr +i tam mieć i adres kierowany na 127.0.0.1. W mojej konfiguracji nawet DNS-leak nie występuje, i mogę jechać na VPN ze swoim resolverem, co bardzo ułatwia życie. xD
Jak nie ma, jak jest?
[lucjan@archlinux ~]$ locate resolv /etc/resolv.conf /etc/resolv.conf.bak /etc/resolvconf.conf /etc/dbus-1/system.d/org.freedesktop.resolve1.conf /etc/systemd/resolved.conf
[lucjan@archlinux ~]$ pacman -Fl openresolv openresolv etc/ openresolv etc/resolvconf.conf openresolv usr/ openresolv usr/bin/ openresolv usr/bin/resolvconf openresolv usr/lib/ openresolv usr/lib/resolvconf/ openresolv usr/lib/resolvconf/dnsmasq openresolv usr/lib/resolvconf/libc openresolv usr/lib/resolvconf/named openresolv usr/lib/resolvconf/pdnsd openresolv usr/lib/resolvconf/unbound openresolv usr/share/ openresolv usr/share/licenses/ openresolv usr/share/licenses/openresolv/ openresolv usr/share/licenses/openresolv/LICENSE openresolv usr/share/man/ openresolv usr/share/man/man5/ openresolv usr/share/man/man5/resolvconf.conf.5.gz openresolv usr/share/man/man8/ openresolv usr/share/man/man8/resolvconf.8.gz
[lucjan@archlinux ~]$ pacman -Qo /etc/resolv.conf /etc/resolv.conf należy do filesystem 2015.09-1 [lucjan@archlinux ~]$ pacman -Qo /etc/resolvconf.conf /etc/resolvconf.conf należy do openresolv 3.8.1-1
Chyba, że chodzi o coś innego, wtedy odpowiedzi szukaj:
https://wiki.archlinux.org/index.php/resolv.conf
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2016-06-12 19:47:32)
dzięki za zaangażowanie ale Wasza pomoc nic mi nie dała (albo prawie nic, utwierdziła mnie tylko w postanowieniu szukania odpowiedzi), przypadkowo w katalogu /run/NetworkManager znalazłem plik z którego wynikałoby że w pliku /etc/resolvconf.conf może by napisać taki config sortowania:
interface_order="NetworkManager WIFI LAN"
no i działa :) (po prostu tak)
uprzedzając pytania to tak, u mnie karta WiFi nazywa się WIFI a ethernetowa nazywa się LAN (to ręczna konfiguracja UDEVa)
przy okazji, czemu nie działają mi?
[root@dunwyn run]# pacman -Fl openresolv ostrzeżenie: database file for 'archlinuxfr' does not exist ostrzeżenie: database file for 'core' does not exist ostrzeżenie: database file for 'extra' does not exist ostrzeżenie: database file for 'community' does not exist błąd: pakiet 'openresolv' nie został odnaleziony [root@dunwyn run]# locate resolv locate: nie można wykonać stat () "/var/lib/mlocate/mlocate.db": Nie ma takiego pliku ani katalogu [root@dunwyn run]#
tak z czystej babskiej ciekawości pytam
Ostatnio edytowany przez Graffi (2016-06-15 16:26:47)
Wykonaj
pacman -Fy
Teraz polecenie pacmana powinno działać.
Następnie
pacman -S mlocate
Po czym wykonaj
updatedb
Powinno pomóc.
Strony: 1