Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej, potrzebuję program któremu dam kilkadziesiąt zdjęć, ustalę jaki mają mieć rozmiar po przeskalowaniu i otrzymam przeskalowane zdjęcia. Wkręcili mnie w zarządzanie stroną liceum, muszę m. in. zdjęcia dodawać, a nauczycielka od polskiego która głównie robi zdjęcia zawsze ma jakieś gigantyczne rozdzielczości w stylu 22 Mpix. xD
Poprzedni "admin" tłumaczył mi że na Windowsie robił to programem Easy Thumbnails, ale nie zna żadnego odpowiednika na Linuxa.
Ma ktoś jakieś pomysł?
Ostatnio edytowany przez Hepita (2015-10-29 09:37:53)
2337
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:26:25)
#!/bin/bash mkdir "/home/users/graffi/.ram/obrocone" IFS=$'\n' ls -1 | egrep -i --regexp=$1 > lista_plikow lista=`more lista_plikow` dialog --title "Okno menu" --backtitle "Upload zdjec:" --menu "wielkosc:" 15 50 7 \ 1 "640 x 480" \ 2 "800 x 600" \ 3 "1024 x 768" \ 4 "1152 x 864" \ 5 "50x50" \ 6 "1360 x 1020" 2>/home/users/graffi/.bin/temp wybor=`cat /home/users/graffi/.bin/temp` case $wybor in 1) rozmiar="640x480";; 2) rozmiar="800x600";; 3) rozmiar="1024x768";; 4) rozmiar="1152x864";; 5) rozmiar="50x50";; 6) rozmiar="1360x1020";; esac mkdir $rozmiar for plik in $lista do cp ${plik} "/home/users/graffi/.ram/obrocone/${plik}" jhead -autorot "/home/users/graffi/.ram/obrocone/${plik}" "/home/users/graffi/.ram/obrocone/${plik}" convert "/home/users/graffi/.ram/obrocone/${plik}" -thumbnail ${rozmiar} $rozmiar/${plik} rm "/home/users/graffi/.ram/obrocone/${plik}" echo $plik done rm -f lista_plikow
co i do czego?
~/.ram - ramdysk (na prawdę :) )
jhead - obraca zdjęcia jak aparat w EXIFach zostawił że obrócone ma być to go obróci
resztę sobie dorób (tzn. ścieżki pozmieniaj)
Ale skrypt ewoluuje, nowe rozdzielczości dodałeś, obracanie, ramdysk. ;)
Dzięki wszystkim, problem sam się rozwiązał bo nauczyłem nauczycielkę (jakkolwiek by to brzmiało) skalować zdjęcia, ale przejrzę wszystkie rozwiązania, na pewno kiedyś się przyda :) przepraszam, rzeczywiście zapomniałem użyć szukajki... Temat zamknięty.
Jak coś to można sobie zrobić skróty w menadżerze plików korzystając z tych dwóch skryptów:
https://raw.githubusercontent.com/gotbletu/shownote … ge_resizer.sh
https://raw.githubusercontent.com/gotbletu/shownote … age_rotate.sh
Więcej info na https://www.youtube.com/watch?v=4LouA5E76FM
Właśnie sobie zaimplementowałem to w spacefm i działa zajebiście. Rozdziałki jak i nazwy plików można sobie dostosować bez problemu. Skrypty są wręcz banalne. Później to już wystarczy zaznaczyć myszą pliki, które chce się zmienić i tyle. xD
Wyekstrahowanie pliku *.JPG zaszytego w pliku RAW
dcraw -e *.RAW (gdzie zamiast RAW wstawiamy z systemu swojego aparatu: ORF. NEF, RW2 itp)
Masowa zmiana nazwy plików w katalogu:
rename 's/\.txt$/.bak/' *.txt -->> zmienia txt na bak
rename 's/\.thumb.jpg$/.JPG/' *.thumb.jpg -->> zmienia thumb.jpg na JPG