Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam :)
Jestem zupełnie nowy na tym Forum i dotychczas nie miałem do czynienia z Debianem, wyłączając kilka nieudanych prób około 10 lat temu. Wtedy (jak pamiętam) trzeba było konfigurować X-sy ręcznie.
Wczoraj chciałem się przesiąść z Minta na Debiana instalując system z płyty debian-testing-amd64-kde-CD-1.iso. Za każdym razem (a były cztery podejścia), system instalował się poprawnie lecz po zainstalowaniu wszystkich pakietów instalator zamierał i nie wyświetlało się okno z instalacją boot-loadera. Próbowałem jeszcze instalacji z płyty debian-testing-amd64-netinst.iso ale nic innego się nie wydarzyło - ta sama sytuacja - po instalacji systemu instalator tak samo zastygł - dysk nie pracował tak jak to bywa w innych dystrybucjach Linuxa podczas konfiguracji poinstalacyjnej systemu i nie pojawiło się okno z instalacją boot-loadera. Nie wiem czym jest to spowodowane, bo nigdy mi się coś takiego nie zdarzało w innych dystrybucjach Linuxa.
Proszę o nie usuwanie tego postu i pomoc w rozwiązaniu tego problemu, gdyż zamiast używać dystrybucje pochodzące od Debian chcę mieć zainstalowanego Debiana. Może to było gdzieś już poruszane na tutejszym Forum ale nie wiem nawet jak tego szukać w gąszczu tematów.
To nie forum wróżek. Napisałeś 179 słów w tym 0 konkretów :D
Nawet nie wiadomo na jakim sprzęcie to instalowałeś...
Przecież to normalne, że w instalatorze testinga coś nie działa. Można płytą netinstall wersji stabilnej zainstalować w trybie expert system w wersji testowej.
poszukaj logów instalatora i przepisz tu może ze 3-4 ostatnie linijki
możliwe że są na 4 konsoli (Left Alt+F4) lub w pliku '/var/log/syslog'
Procesor AMD 2 - dwurdzeniowy 2,9 GHz, 4GB RAM DDR2 800 MHz, karta graficzna Nvidia 9600 + dwa dyski po 500 GB.
garrick napisał(-a):
poszukaj logów instalatora i przepisz tu może ze 3-4 ostatnie linijki
możliwe że są na 4 konsoli (Left Alt+F4) lub w pliku '/var/log/syslog'
Niestety komputer był mi potrzebny i wróciłem do Minta.
A jakie/jak partycje stworzyłeś?
Tutaj jednak nie chodziło o partycje, ani o mój sprzęt - Debian poprawnie instaluje mi się z płyty dystrybucji stabilnej. Rzeczywiście nie należy używać do instalacji płyt wersji testowej.
Śliczne dzięki za pomoc i podpowiedzi :)
Wojtek
Co jakiś czas płyty psują.
Poza tym jeśli masz źle stworzony układ partycji GRUB się nie zainstaluje poprawnie...
Grub zainstalował się poprawnie. Teraz już jest OK :)
Chciałem mieć Debiana ii mam!
Jeśli masz sieć którą da się skonfigurować z poziomu instalatora, to z obrazów netboot stable można zainstalować również testing/unstable.
ArnVaker napisał(-a):
Jeśli masz sieć którą da się skonfigurować z poziomu instalatora, to z obrazów netboot stable można zainstalować również testing/unstable.
Mam taką możliwość ale jeszcze jestem zbyt "zielony" i nie wiem jak to zrobić.
Jakby ktoś pytał, to dzisiejszy daily-build instalatora Jessie działa już bez zastrzeżeń ;)
Ja mam taka wersje debian-testing-amd64-netinst-20140118-DZIALAJACY.iso
Używam jej zawsze do instalacji testinga. Warto zawsze zachować sobie działającą wersje, gdyby trzeba było, a nie potem klnąć, że nie działa.
I tak przecież dociąga sobie najświeższe pakiety z internetu...
debootstrap zawsze działa.
Strony: 1