Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witajcie, z racji iż rozpocząłem naukę php tworzę sobie banalną dla Was wielu aplikację i napotkałem problem, mianowicie: w pliku index.php mam jakiś tam formularz, gdzie również jest opcja pola wyboru
checkbox
, po zaznaczeniu opcji: czy część byłą montowana pojawia się tabelka do wypełnienia dodatkowych danych, wygląda to mniej więcej tak:
<tbody><tr> <td id="opisArtykulu"> Numer i nazwa artykułu / Ilość:<input type="text" name="nazwanumer" /><br> Numer / rodzaj dokumentu zakupu / data zakupu: <input type="text" name="dokument" /><br> Czy część była montowana?<input type="checkbox" name="montazczesci" value="tak" onclick="document.getElementById('daneWarsztatow').style.display = this.checked ? 'block' : 'none'; this.form.elements['nazwa2'].disabled = this.form.elements['nazwa3'].disabled = !this.checked" /></td> </tr> </tbody></table> </td> </tr> <tr> <td> <table id="daneWarsztatow"> <tbody><tr> <td class="naglowekKolumny">Montaż</td> <td class="naglowekKolumny">Demontaż</td> </tr> <tr> <td class="standardoweKolumny"> <table> <tbody><tr> <td width="99">Nazwa warsztatu:</td> <td width="272"><input type="text" name="mnazwa" /><br> </td> </tr> <tr> <td style="height: 56px">Adres</td> <td style="height: 56px"><input type="text" name="madres" /><br> </td>
oczywiście jest to fragment tego formularza. Teraz pytanie: jak mam przekazać i odczytać dane z bazy by przy wyświetleniu zapisanego już formularza w przypadku zaznaczenia opcji była pokazana dodatkowa tabelka, która w moim przypadku ma id daneWarsztatow.
Domyślnie przy wyświetlaniu tego formularza użyta jest dla tabeli id daneWarsztatow styl: display:none;
Reasumując w skrócie: klient nie zaznaczył opcji, wyswietlenie formularza jest bez tabelki, gdy klient zaznaczył opcję owa tabela ma się wyświetlić z zapisanymi danymi,
Ostatnio edytowany przez stepien86 (2013-10-22 22:03:16)
Może tak:
<table id="daneWarsztatow" style="display: <?php if($montazczesci) {echo 'block';} else {echo 'none';} ?>">
$montazczesci to boolean pobrany z bazy. Jak pobrać z bazy czy zapisać to już sobie w manualu zobacz.
Ostatnio edytowany przez kamikaze (2013-10-22 22:53:35)
Kamikaze, dziękuję naprowadziłeś mnie na trop, poradziłem sobie z problemem - nie ukrywam troszkę to trwało ale jest ok ;) // piwko dla Ciebie
Strony: 1