Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
 Użytkownik

Witam, zainstalowałem sobie debiana z płytki netinstall na moim laptopie. Obawiałem się, że przy instalacji wystąpią problemy z internetem, ku mojej radości debian jednak bez problemu, po tym jak dołożyłem na pendrive żądane sterowniki firmware-iwlwifi wykrył mi sieć bezprzewodową którą mam w domu i się z nią połączył. Instalacja przebiegała bezproblemowo, gorzej jednak jest teraz - otóż internet nie działa. doinstalowałem manualnie z pendrive pakiet firmware-iwlwifi(karta sieciowa Intela), komenda
iwlist wlan0 scan
wykrywa i pokazuje moją sieć. No to wszystko ładnie, w takim razie
iwconfig wlan0 essid "mojasiec"
połączenie nadal jednak nie działa, przy pomocy
dhclient -v wlan0
staram się uzyskać adres ip, bezskutecznie. DHCP w routerze mam włączone, w czasie instalacji debian bez problemu sobie z nim poradził. Sieć nie ma żadnych zabezpieczeń, celowo je powyłączałem na czas instalacji i wstępnej konfiguracji. Nie przychodzą mi do głowy żadne rozwiązania, nie mam pojęcia dlaczego połączenie czy uzyskanie adresu ip jest niemożliwe. Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Palacz

Pokaż
dpkg -l | grep network
cat /etc/network/interfaces
 Użytkownik

Logi :
ii avahi-autoipd 0.6.31-2 i386 Avahi IPv4LL network address configuration daemon
ii ifupdown 0.7.8 i386 high level tools to configure network interfaces
ii iproute 20120521-3+b3 i386 networking and traffic control tools
ii iputils-ping 3:20101006-1+b1 i386 Tools to test the reachability of network hosts
ii libsocket-perl 2.002-1 i386 networking constants and support functions
ii net-tools 1.60-24.2 i386 The NET-3 networking toolkit
ii netbase 5.0 all Basic TCP/IP networking system
ii traceroute 1:2.0.18-3 i386 Traces the route taken by packets over an IPv4/IPv6 network
oraz
# This file describes the network interfaces available on your system # and how to activate them. For more information, see interfaces(5). # The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback
Polecenie "scan" w konsoli nadal wykrywa bez problemu moją sieć.

Szczawiożerca

Łączysz się z jedną siecią i wystarczy statyczna konfiguracja, czy to laptop i łączysz się z kilkoma?
 Użytkownik

To laptop, w różnych miejscach zamierzam z nim bywać więc przydałaby się swobodna konfiguracja, choć w sumie zwykle i tak będę korzystał tylko z jednej sieci przez dłuższy czas(tej w domu lub tej mieszkaniu na studiach).

Szczawiożerca

Użytkownik

Pomoże to w jakiś sposób jeśli staram się połączyć z siecią która nie jest szyfrowana?

Podobno człowiek...;)

Tak, przez wpagui obrobisz wszystkie typy połączenia wifi.
 Użytkownik

wpagui nie używałem ponieważ nie zainstalowałem jeszcze Xów, nie próbowałem robić tego bez internetu ale użyłem  wpa-supplicant i efekt jest taki, że z siecią łączyć mi się nie chce. Postępowałem według tego poradnika :
https://wiki.archlinux.org/index.php/WPA_supplicant
przy próbie włączenia sieci (enable_network) mam komunikat "fail". Podobnie iwconfig nie chce łączyć się z siecią. w logach routerach nie mam żadnej informacji o próbie połączenia. Strasznie to dziwne biorąc pod uwagę, że przy instalacji internet działał.

Szczawiożerca

Po co kombinujesz?
Tyle potrzebujesz przy otwartej sieci:
ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
update_config=1
network={
        key_mgmt=NONE
}Jeżeli masz szyfrowanie WPA2 (inne nie mają wiekszego sensu) to:
network={
    ssid="nazwa_sieci"
    psk="hasło"
}Szczegóły masz w tamtym poradniku.
 Użytkownik

Plik config mam ustawiony dokładnie tak jak napisałeś(szyfrowanie WPA2). Nadal nie działa. Jedyna różnica jaką zauważyłem to, że gdy dopiszę "GROUP = netdev" klient wpa(wpa_cli) w ogóle się nie uruchamia ponieważ "could not connect to wpa_applicant". Bez tego - wszystko "teoretycznie" działa jednak połączyć się z siecią nie może.

Szczawiożerca

Dokładnie?
Razem z tym:
ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev update_config=1
?
I oczywiście robisz wg poradnika na DUG-u?
Jak robisz poprawnie i niczego nie brakuje to musi się połączyć.
Inna opcja to ustawienie w /etc/network/interfaces:
auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp
    wpa-ssid nazwa_sieci
    wpa-psk hasłoTen też musi działać.
 Użytkownik

Wszystko tak jak napisałeś(o ile nic nie pochrzaniłem). Właśnie zdaje sobie sprawę, że "musi działać" bo teoretycznie wszystko jest w porządku jednak nadal bez zmian. dhclient nie może połączyć sie z DHCP routera i tak dalej. Za to nie wiem skąd, po "ifconfig" otrzymałem dodatkową sieć wlan0:avahi, zaraz poczytam cóz to takiego. Cholera, żadne rozwiązanie nie przychodzi mi już do głowy.
EDIT: do tego kolejne niespodzianki. Usunąłem szyfrowanie WPA2, przy pomocy "iwlist scan" wykrywam moją sieć. ok, "iwlist wlan0 essid siec", po czym sprawdzam" iwconfig" żeby sprawdzić co się pojawiło. i widzę, że wlan0, mimo, że kazałem mu się połączyć z istniejącą siecią o nazwie "sieć" nie jest połączony z żadną siecią. w WPA, gdy staram się go ręcznie konfigurować i ustawiam "set_network ssid siec" uzyskuje komunikat fail.
EDIT2: do tego przed chwilą włożyłem płytkę jakiej użyłem do instalacji - internet wykryła bez problemu, do tego bez problemu połączyła się z siecią i przez DHCP uzyskała adres IP.
Ostatnio edytowany przez Boryna (2013-09-18 02:09:57)
 Użytkownik

Naprawione. Pozwoliłem sobie na posta pod postem(jeśli to mocne nadużycie proszę moderatora o połączenie moich postów w całośc) ponieważ rozwiązanie okazalo się bardzo kuriozalne, a nie chciałbym aby zaginęło wśród EDITów jakie poczyniłem w swoich postach. Instalując sterowniki do wifi zapomniałem o komendzie:
modprobe -r iwlwifi ; modprobe iwlwifi
Jej wklepanie rozwiązało wszystkie problemy, laptop bez problemu łączy się teraz z domową siecią.

Szczawiożerca

Czyli problem występował między krzesłem, a klawiaturą ;)
Strony: 1