Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Niektóre serwisy wymagają Silverlight. Chodzi o dokładnie VOD ONET.
"Nie można zainstalować dodatku Microsoft Silverlight"
Czy jest jakiś odpowiednik? bo Moonlight niestety nie działa.
Kiedyś działał na XCBM wg tego:
zdechnięty link
Ostatnio edytowany przez kurokial (2013-01-29 16:00:25)
Coś z linkiem nie tak.
Można za pomocą wcześniej wymienionego XBMC i wtyczek http://banasiak.me/2012/08/sposob-na-tvn-player-ipl … pod-linuksem/
sry za prywatę ale po co pisać jeszcze raz to samo :)
A ktoś próbował to moonlight. Szczerze powiedziawszy to chodzi za mną już od jakiegoś czasu aby sobie to wszystko poinstalować ale jakoś brak motywacji...
Teraz tak z ciekawości to zainstalowałem. Na tvnplayer.pl test pisze, że wszystko ok, a mimo filmy nie chodzą?
Moonlight zderchło. Ostatnia wersja lisa, która z nim chodziła (i to rozwojowym 3.99) to chyba 3.5.
Szkoda... Bardziej mi się ta koncepcja podoba, ale cóż...
Nie martw się, Silverlight też zdechł
Fervi
No to po co te tvnplayery na tym chodzą? :D
Bo jak TeFałEn był, to SilverLajt też był. Dodatkowo SilverLajt miał obsługę DRM (która widocznie została złamana).
Oficjalnie nie ma wiadomości o śmierci SilverLight, ale strony MS dotyczące tego projektu zginęły w tajemniczych okolicznościach.
Fervi
źródło (tj. które strony)?
Zapewne ta:
http://www.microsoft.com/silverlight/
:D
P@blo napisał(-a):
A ktoś próbował to moonlight. Szczerze powiedziawszy to chodzi za mną już od jakiegoś czasu aby sobie to wszystko poinstalować ale jakoś brak motywacji...
Teraz tak z ciekawości to zainstalowałem. Na tvnplayer.pl test pisze, że wszystko ok, a mimo filmy nie chodzą?
Ja probowalem wieki temu ( okolice 2007 roku,pamiętam bo ubuntu miałem), zgodnie z oczekiwaniami nie działało :-). Na ubuntu.pl wypowiadał się nawet jeden typ który podawal sie za pracownika działu IT z onetu, wskazywał jakieś zainteresowanie ułatwieniem / załatwieniem jakiegoś supportu na linuksie .... dostał opie***** od urzytkownikow i sie wiecej nie pokazał xd. A troche szkoda ( o ile to faktycznie był ktoś z dzisiejszego "Das Onet.pl " ). Zmiany silverLight na cos innego by na bank nie załatwił, ale może w przypadku Polskich serwisów VOD to kwestia magicznych flag po stronie serwisu na serwerze.
Ale dzięki platformie VOD.onet.pl znalazlem zastosowanie dla 5GB powierzchni dyskowej i windowsa XP xd na wirtualnej maszynie.
Ostatnio edytowany przez gindek (2013-01-29 23:47:56)
A jakby tak zainstalować przeglądarkę + Silverlight pod Wine?
To i tak co najmniej 85% szajsu nie pójdzie, ponieważ używa szyfrowania DRM, które wspiera Windows, a nie wspiera Wine.
W dodatku szanse na poprawne działanie Silverighta pod Wine są bardzo skromne, prawdopodobnie potrzebowałbyś pół tony oryginalnych bibliotek z Windowsa, a i tak by to zdychał co którąś aktualizację Windowsa.
Prościej i taniej wrzucić XP na Vboxa.
I praktycznie Silverightem nie ma się co przejmować, już MS przestał go rozwijać, podobnie jak Adobe kończy życiorys Flasha.
Html5 pogodzi te śmieciowate formaty raz na zawsze. :D
Co bynajmniej nie znaczy, że film spakowany mpeg4 i zaszyfrowany drm otworzysz zawsze w każdym odtwarzaczu.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-01-30 09:55:13)
Sprawdzilem wlasnie XBMC i podane wtyczki ... it is working :D
akurat vod.onet.pl nie działa :-),
nie dziala:
- vod.onet.pl
- lechTV ( co to **** jets ? o_O )
dziala:
- tvn,
- ipla,
- vod.tvp.pl
rzuce okiem jak to wyglada od strony praktycznej bo mozliwe cos z domena na ktorej onet dziala sie pozmienialo :-) ( tak to wyglada na pierwszy rzut oka ).
Ostatnio edytowany przez gindek (2013-02-05 00:40:08)
OnetTV działa.
To jest na wtyczce pajretX
hmmm co to ? gdzie to :-) ?
rzut klikiem na google odwolal mnie do smuto, ale nie mam tego na liscie wtyczek do zainstalowania ( przynajmniej nie w video ).
nie jestem pewiem ale chyba xbmc sam znalazł mi tę wtyczke jak dałem pobierz wiecej wtyczek.
no ja wlasnie nie mam tam takiej wtyczki, albo mowiac inaczej "wtyczki o takiej nazwie"
onet vod (czyli vod.pl) można oglądać w XBMC za pomocą wtyczki mrknow
Można też skorzystać z bookmarkletu do ściągnięcia sobie na dysk i obejrzenia w dowolnym odtwarzaczu.
Przy okazji na tamtym blogu są też podobne zakładki do ipla, vod tvp, tvn player, iplex (+łatka na mplayer/mencoder aby obsługiwały pliki ściągnięte z iplex)
Czyli w zasadzie działa wszystko, tyle że wszędzie jedynie w darmowym wariancie.
Powstanie tych wtyczek i skryptów zawdzięczamy telefonom/tabletom z androidem, oraz telewizorom z internetem które chodzą na linuksie. Praktycznie każda strona tego typu chce aby jej filmy były oglądalne na urządzeniach przenośnych - tak więc oprócz odtwarzacza w silverlighcie udostępniają oni dodatkowe api pozwalające na dostęp do filmu z urządzeń na których nie ma silverlighta.
Nie zawsze są przez niego dostępne te same filmy, w tvn player i vod onet do kilku dostać się przez to dodatkowe api nie da.
Miejmy jednak nadzieję, że niedługo zrezygnują z dublowania swojej pracy i zrezygnują całkiem z odtwarzaczy na silverlighcie.
borubar napisał(-a):
...
Tak przy okazji skoro jesteś w temacie.
Może orientujesz się jak wygląda sprawa IPLEX na XBMC 12 FRODO.
Łatki na nie nigdzie nie potrafię znaleźć.
Z repozytorium oraz kompilowane nie bierze iplexa.
W sieci znalazłem tylko informację ,że xbmc z openelec bierze niejako z buta.
Niezbyt uśmiecha mi sie instalowanie tego i wyciąganie z niego xbmc , które i tak może nie działać ze względu na różnice w wersjach bibliotek.
Obecnie używam jeszcze wersji EDEN z nałożoną łatą.
użyj tego napisane że mplayer ale to tak naprawdę łatka na kilka plików z ffmpeg i do XBMC12 też pasuje (łatka ze starego XBMC nie pasuje do nowego bo tam był stary ffmpeg)
ściągnij, rozpakuj i umieść w katalogu xbmc-12.0/lib/ffmpeg
potem
patch -p0 < viv_MPlayer.patch
i możesz kompilować FRODO