Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Interesują mnie 3 fakty:
1. Nie musi to być karta, która robi frytki - [czyt.] Coś w miarę taniego (jak dla początkującego)
2. Chciałbym, żeby była możliwie jak najprostsza do konfiguracji
3. No i żeby nie było żadnych problemów ze sterownikami etc. czyli posiadała pełne wsparcie Linux'a
Co polecacie ?
Ostatnio edytowany przez eS (2013-01-21 18:11:44)
W sumie to już jest prawie gotowy Wheezy.
Przy obsłudze sprzętu to już spora różnica.
Jeśli aż tak bardzo Ci się nie spieszy to poczekaj kilka dni.
Jest szansa ,że takową będę posiadał za kilka dni ,więc będę mógł coś powiedzieć.
Na razie bym spróbował z ndiswraperem na tej co posiadasz.
Chyba ,ze ktoś ma taką kartę na usb i Ci podpowie.
yossarian napisał(-a):
W sumie to już jest prawie gotowy Wheezy.
Przy obsłudze sprzętu to już spora różnica.
ehh... nawet nie będę ci wyjaśniał, że to w moim przypadku nic nie daje, bo i tak będę musiał męczyć się ze squeeze nawet gdybym chciał zrobić update to musze najpierw ogarnąć połączenie na squeeze także dupa zbita....
ilin napisał(-a):
Jeśli aż tak bardzo Ci się nie spieszy to poczekaj kilka dni.
Jest szansa ,że takową będę posiadał za kilka dni ,więc będę mógł coś powiedzieć.
Na razie bym spróbował z ndiswraperem na tej co posiadasz.
Chyba ,ze ktoś ma taką kartę na usb i Ci podpowie.
O to chodzi, że czas goni.... Ale miło będzie jeśli po testach opiszesz o karcie i połączeniu jak to zrobiłeś, może w przyszłości z tego skorzystam. Jestem właśnie na etapie przeprowadzki w inne miejsce i nie wiem jak tam będzie z netem dlatego chociaż kartę chciałbym już mieć gotową, żeby później tylko podłączyć się do neta.
Nie wiem jak na Squeeze, ale na Wheezym TP-link TL-WN721N działa bez problemu, wystarczy zainstalować firmware i ustawić połączenie w np. wicd.
Na jakim module ta karta działa ?
Zaraz dojdziemy czy na Squeeze ruszy :)
25zl cena przystępna.
EDIT
Albo lepiej pokaż
lsusb
to po ID dojdziemy.
ilin napisał(-a):
Na jakim module ta karta działa ?
Zaraz dojdziemy czy na Squeeze ruszy :)
25zl cena przystępna.
EDIT
Albo lepiej pokażKod:
lsusbto po ID dojdziemy.
Moja? ath9k_htc.
azhag@laptop ~ % lsusb Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 001 Device 002: ID 0cf3:9271 Atheros Communications, Inc. AR9271 802.11n azhag@laptop ~ % lsusb -v Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Couldn't open device, some information will be missing Device Descriptor: bLength 18 bDescriptorType 1 bcdUSB 1.10 bDeviceClass 9 Hub bDeviceSubClass 0 Unused bDeviceProtocol 0 Full speed (or root) hub bMaxPacketSize0 64 idVendor 0x1d6b Linux Foundation idProduct 0x0001 1.1 root hub bcdDevice 3.02 iManufacturer 3 iProduct 2 iSerial 1 bNumConfigurations 1 Configuration Descriptor: bLength 9 bDescriptorType 2 wTotalLength 25 bNumInterfaces 1 bConfigurationValue 1 iConfiguration 0 bmAttributes 0xe0 Self Powered Remote Wakeup MaxPower 0mA Interface Descriptor: bLength 9 bDescriptorType 4 bInterfaceNumber 0 bAlternateSetting 0 bNumEndpoints 1 bInterfaceClass 9 Hub bInterfaceSubClass 0 Unused bInterfaceProtocol 0 Full speed (or root) hub iInterface 0 Endpoint Descriptor: bLength 7 bDescriptorType 5 bEndpointAddress 0x81 EP 1 IN bmAttributes 3 Transfer Type Interrupt Synch Type None Usage Type Data wMaxPacketSize 0x0002 1x 2 bytes bInterval 255 Bus 001 Device 002: ID 0cf3:9271 Atheros Communications, Inc. AR9271 802.11n Couldn't open device, some information will be missing Device Descriptor: bLength 18 bDescriptorType 1 bcdUSB 2.00 bDeviceClass 255 Vendor Specific Class bDeviceSubClass 255 Vendor Specific Subclass bDeviceProtocol 255 Vendor Specific Protocol bMaxPacketSize0 64 idVendor 0x0cf3 Atheros Communications, Inc. idProduct 0x9271 AR9271 802.11n bcdDevice 1.08 iManufacturer 16 iProduct 32 iSerial 48 bNumConfigurations 1 Configuration Descriptor: bLength 9 bDescriptorType 2 wTotalLength 60 bNumInterfaces 1 bConfigurationValue 1 iConfiguration 0 bmAttributes 0x80 (Bus Powered) MaxPower 500mA Interface Descriptor: bLength 9 bDescriptorType 4 bInterfaceNumber 0 bAlternateSetting 0 bNumEndpoints 6 bInterfaceClass 255 Vendor Specific Class bInterfaceSubClass 0 bInterfaceProtocol 0 iInterface 0 Endpoint Descriptor: bLength 7 bDescriptorType 5 bEndpointAddress 0x01 EP 1 OUT bmAttributes 2 Transfer Type Bulk Synch Type None Usage Type Data wMaxPacketSize 0x0040 1x 64 bytes bInterval 0 Endpoint Descriptor: bLength 7 bDescriptorType 5 bEndpointAddress 0x82 EP 2 IN bmAttributes 2 Transfer Type Bulk Synch Type None Usage Type Data wMaxPacketSize 0x0040 1x 64 bytes bInterval 0 Endpoint Descriptor: bLength 7 bDescriptorType 5 bEndpointAddress 0x83 EP 3 IN bmAttributes 3 Transfer Type Interrupt Synch Type None Usage Type Data wMaxPacketSize 0x0040 1x 64 bytes bInterval 1 Endpoint Descriptor: bLength 7 bDescriptorType 5 bEndpointAddress 0x04 EP 4 OUT bmAttributes 2 Transfer Type Bulk Synch Type None Usage Type Data wMaxPacketSize 0x0040 1x 64 bytes bInterval 0 Endpoint Descriptor: bLength 7 bDescriptorType 5 bEndpointAddress 0x05 EP 5 OUT bmAttributes 2 Transfer Type Bulk Synch Type None Usage Type Data wMaxPacketSize 0x0040 1x 64 bytes bInterval 0 Endpoint Descriptor: bLength 7 bDescriptorType 5 bEndpointAddress 0x06 EP 6 OUT bmAttributes 2 Transfer Type Bulk Synch Type None Usage Type Data wMaxPacketSize 0x0040 1x 64 bytes bInterval 0
W sumie, to nawet jeśli na squeeze'owym jądrze nie ruszy, to można zainstalować to z backportów — ta sama wersja co na Wheezym.
Wygląda ,że na Squeeze działa ale trzeba wrzucić jajeczko z backportów.
http://wiki.debian.org/ath9k_htc
U mnie tp-link TL-WN722N dziła na debianie lennym z kernelem 2.6.32 z backportów i oczywiście na tym samym kompie od 3 lat aptosid. W lennym potrzebne jest firmware
http://wireless.kernel.org/download/htc_fw/1.3/ oraz http://linuxwireless.org/en/users/Download/stable/# … able_releases i kompilacja.
W squeeze z kernelem 2.6.32 ten tp-link u mnie działał po kompilacji w/w sterami.Robiłem to ze dwa lata temu- w teraz zepsutym kompie. Jak najbardziej polecam Ci debian wheezy- od kopa po wgraniu firmware-atheros będzie Ci ta karta działać. Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Andrzej66 (2013-01-21 21:12:17)
ilin napisał(-a):
Więc posiadam już takie cuś :)
Conceptronic C150RU
Od strony linuxa wygląda to
Bus 001 Device 004: ID 148f:3370 Ralink Technology, Corp. RT3370 Wireless Adapter
Na kernelu aptosida ruszyło z buta po zainstalowaniu pakietu firmware-ralink
Sterownik rt2800usb
Przyznam że bardzo czułe.
Moc sygnału taka jak na karcie atherosa na pci ,która ma przecież o wiele dłuższą antene.
Dodatkowo obsługuje standard N
Conceptronic C150RU: widzę, że za 35 PLN jest dostępna na Allegro. Ilin, czy próbowałeś na zwykłym Squeeze (bez aptosid) uruchomić tę kartę?
Nie bo nie mam Squeeze ale myślę ,ze na jajku z backportów pod doinstalowaniu firmware-ralink powinna pójść.
Ewentualnie - może jest jakiś model, który zadziała od razu.
Dobra, to raczej dla potomności. Znalazłem taki artykuł:
http://www.cyberciti.biz/tips/linux-usb-wireless-co … ter-list.html
Dużo zupełnie nieznanych marek, ale dostępne w PL (na Allegro) są:
D-Link DWA-140 (50 PLN)
Asus USB-N13 (75 PLN)
Ten pierwszy ma nawet sterownik w repozytorium non-free. Wyróżnia je tylko to, że są na oko 3-4 razy większe od innych dostępnych kart wifi.
Polecam kartę AirLive WL-1600USB została ona automatycznie na debianie Squeezy zainstalowana.
Moi drodzy - sorry że się tak wetnę w temat, ale akurat poszukuję urządzenia wifi na usb, wyczaiłem to:
http://allegro.pl/ovislink-airlive-karta-sieciowa-x … 31975920.html
Niby jest to Atheros i jest wsparcie dla nowszych Linuksów - pytanie czy na tym chipsecie da się postawić access pointa? Mimo ceny karta kusi mnie dualbandem i dokręcanymi antenami.