Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
nie macie o czym hadac nna forum duga tylko o winie??
Temat wyszedl niechcacy, ale sie przyjal. Na pewno nie byl zalozony po to zeby wkurzyc admina... Ale zawsze mozemy wrocic do tematu Debiana. Np ilosc zalet Debiana w porownanie z w98 po 1, 2, 3, ... n kieliszkow winka;) A tak powaznie to sorka myslalem ze na luznych rozmowach mozna sobie gadac o takich pierdolach jak wino. Nie mam doswiadczenia bo to pierwsze forum na ktorym sie zarejestrowalem, bo mi sie idea spodobala i Debian tez niczego sobie;)
nie macie o czym hadac nna forum duga tylko o winie??
dobre wino nie jest złe :) no i kto powiedział, że to nie ma nic wspólnego z debianem, hy hy
a tak w ogóle to z kanalizą odpada, panowie. nie doszorujemy się. no i pamiętajcie, że sprawność tego procesu jest rzędu ~75%, więc, dajmy na to, otrzymamy 750 l. pozostaje pytanie jak zabutelkować taką ilość płynu cichaczem, żeby np. gdy zaczniemy radośnie ładować malucha Techa skrzynkami z winem, jakaś zagubiona babcia w drodze do kościoła nie doniesie uprzejmie na pały, że tam gdzieś jest gorzelnia i że nie mają koncesji, diable syny, iże ta współczesna młodzież to samo zło.
a w razie zlotu to o wino nie ma się co martwić, zawsze się jakieś naru... zorganizuje.
sorka myslalem ze na luznych rozmowach mozna sobie gadac o takich pierdolach jak wino. Nie mam doswiadczenia bo to pierwsze forum na ktorym sie zarejestrowalem, bo mi sie idea spodobala i Debian tez niczego sobie;)
dobrze gada, nalać mu %"}
Ale się temat rozwinął :))) słuchajcie, mam w zamrażarce ze 30 kg wiśni - tylko że zamrożone. Jakby to wsadził do jakiego gąsiorka, zasypał cukrem a potem potraktował stężonym C2H5OH to wyjdzie jakie cherry ?
właściwie cherry to pewien bajecznie mocny rodzaj wina z Hiszpanii. zalewając owoce spirytem otrzymujesz tzw. nalewkę. generalnie pomysł jest dobry (jak prawie każdy eksperyment z alkoholem :) ), ale mając tyle wiśni pokusiłbym się o zrobienie vina. wyjdzie taniej i lepiej, choć początkowo musisz uszczuplić portfela na właściwą armaturę. vino z wiśni, bądź co bądź, to jedno z najlepszych!
piszę 'prawie', bo np. gruszki albo cytrusy absolutnie do vina się nie nadają. sprawdziłem: przy fermentacji gruszek wydziela się sporo siarkowodoru i w całej chałupie woniało zgniłymi jajami. z bananów i pomarańczy (mandarynek? ;> ) wyszły jakieś żygowiny - tak cuchnęło, że mi się nawet próbować tego nie chciało, od razu poszło w kibel. znaczy, nasze lokalne owoce do vina nadają się w sam raz: wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki, agreścik, jabłuszka... jabł.... ja... eee... no. też próbowałem z jabłek, wyszło jakoweś paliwo rakietowe. fuj. nadto można wziąć koszyczek i pozrywać w lesie to i owo: wspaniałe vino wyszło z głogu, dobre z dzikiej róży.
a zlot z degustacją i wykładami, no no. temat ciągle otwarty, jak widzę.
Ja sie dowiem czy by mozna jakis grancik do funduszy napisac coby ten zlocik za darmo byl. Tylko trzeba by wymyslic jakis ambitny projekt zwiazany z Debianem zeby byla szansa na to kase dostac. Mozna by wtedy przyjemne z pozytecznym polaczyc:)
naprawdę myślisz, że da radę? hmmm. no ale wtedy musielibyśmy zorganizować jakieś *rzeczywiste* wykłady, nie tylko pogaduchy w stylu 'najlepsze jest z wiśni', 'niszcz mikrosofciarza' itp. musimy mieć przecież jakąś podkładkę, no i znaleźć ludzi, którzy zechcą tego bełkotu słuchać. wszystko to wydaje się dosyć kłopotliwe, aczkolwiek wykonalne.
no i pozostaje opcja użycia 1kl baniaczku Techa...
Mysle ze gdyby wymyslic jakis fajny projekt zwiazany z Debianem to bylyby naprawde duze szanse zeby ta kase wyrwac. Trzeba by tylko cos takiego wymyslic.ja na razie jeszcze nie wpadlem na nic, ale mozna by zalozyc nowy temat, w ktorym oglosilibysmy konkurs na najlepszy pomysl:) mysle ze mogloby wypalic. Poza tym ten projekt wcale nie musialby polegac na wykladach. Mozna by skombinowac jakies ambitniejsze i ciekawsze zadanie. A z baniaczkiem Techa tez bysmy dali rade:)
ja staram sie wlasnie napisac dobry system zazadzania siecia, jak narazie mo idzie powoli che dodatkowo zrovic router ktory by z wszystkimi nazadkami ktore che do niego zapakowac nie przekraczal 20 MB tak aby mozna uzywac go z pozimu karty flesh narazie jestem na etapie zwlaczania dlaczego moj iptraf jest koloru czerwonego :P... i zabieram sie za przepisanie dotychzas napisanego w perl'u systemu zarzadzania na C++, aczkolwiek strasznie brakuje mi czasu i tylko z doskoku zajmuje sie tym problemem....
Podpowiedz: taki pan co trzyma wladze w linuxie i ma 13 :)
...i ma 13. ...i ma 13. hm. co to ma znaczyć? 13 czego? no nie, Tech, w kule lecisz. to nie fair. parę dni się zastanawiam o co chodzi, ale... szyfr w szyfrze, zupełnie jak kriegsmarine :) (czterobębenkowa enigma, te sprawy). krótko: sama twoja podpowiedź jest zbyt niejasna, by ja zaqmać.
PS: czytałeś może 'tajemne przekazy' Rudolfa Kippenhahna? super książka, polecam. :)
ja staram sie wlasnie napisac dobry system zazadzania siecia, jak narazie mo idzie powoli che dodatkowo zrovic router ktory by z wszystkimi nazadkami ktore che do niego zapakowac nie przekraczal 20 MB tak aby mozna uzywac go z pozimu karty flesh
Chodzi o to ze ktos instaluje sobie czysty system, potem reszte ciagnie z Twojej karty flash (albo np. z netu) i ma gotowy ladnie dzialajacy router + jakies narzedzia, tak zeby nawet laik mogl sobie w pol godziny to postawic? Dobrze zrozumialem?
...i ma 13. ...i ma 13. hm. co to ma znaczyć? 13 czego? no nie, Tech, w kule lecisz. to nie fair. parę dni się zastanawiam o co chodzi, ale... szyfr w szyfrze, zupełnie jak kriegsmarine :) (czterobębenkowa enigma, te sprawy). krótko: sama twoja podpowiedź jest zbyt niejasna, by ja zaqmać.
ROOT13
PS: czytałeś może 'tajemne przekazy' Rudolfa Kippenhahna? super książka, polecam. :)
trzeba bedzie przeczytac, jak znajdzie sie wiecej czasu :(
dobra Tech, wiszę ci browar :)
możesz już zmienić podpis
nadejszla wiekopomna chwila, proba wina wg przepisu Rycha:]
tu masz szczegółowe proporcje na balon 15 litrów:
(...)
2 kg cukru
(..)
2 kg cukru na 15 litrów to jest absolutne minimum do fermentacji, ale vino wychodzi raczej obrzydliwe. proponuję uzupełnić do 4 i w razie czego jeszcze później dosładzać.
Od razu zrobilem z 4 kg cukru i strasznie slodkie wyszlo (chociaz mocne i smaczne:) ). Nastepnym razem bedzie zmniejsze o 1 kg.
lalala
degustacja przebiega pomyslnie:)
...za słodkie? no co ty... hm, kwestia gustu jak widać :]
swoją drogą też muszę coś nastawić, bo już pusto w balonie
lalala
degustacja przebiega pomyslnie:)
:]
Też winko robiłem w tamtym roku, już rozlane do buteleczek..... zapytacie z czego robione, a tym razem z agrestu i pożeczek... wyrób całkowicie naturalny bez żadnej chemii... i nawet mocne wyszło...
Teraz pasuje zrobić z czegoś innego, z czernic jest dobre bo przedegustowałem kiedyś ;-)
Składniki:
1L spirytusu
1 b. duża cytryna
50 całych ziaren kawy
Przepis:
cytrynę ponacinać z góry na dół ale nie dzielić na części i w nacięcia powkładać ziarna kawy. Tak napchaną cytrynę włożyć do słoika razem z sokiem który sie polał przy nacinaiu i zalac spirytusem. Odstawić na 2 tyg gdzieś w kuchni w temp. pokojowej.
Po 2 tyg. otworzyc schłodzić podać z lodem i sie upic :)) mniam
tylko nie wyżłopcie wszystkiego żeby na zlot starczyło
Bodzio, się nie martw - na tę okazję przygotuję SPECJALNY nastaw :]
ciekawe, kto nas potem będzie zbierał....
Skłądniki:
1 L spirytusu
1 b. duża pomarańzca
opakowanie goździków
Przepis:
Pomarańczę ponakłówać goździkami żeby wyglądała ja jeż, mozna w niej zrobić wcześniej trochę małych nacięć i w nie powkładać goździki.
Oczywiście wszystko zalewamy spirytem.
Po 2 tyg. stania w zamkniętym słoiku w temp. pokojowej upijamy się.
Przed podaniem oczywiście schłodzić i podawać z lodem i parasolkami :) mniam
spirytus drogi
winka taniej wychodza...
albo bimberek...
mniam:]
dokładnie zieciu tak jak mówisz...
voti poza tym twoje specjały mają za dużo obrotów, człowiek po 0,5 h bezwładnie ściska porcelanowego potwora... a vinko całą noc można zasysać z buteleczek i jeszcze się stoi na nogach (mniej więcej), i to jest duży plus :]
rychu i shagi winko mozna zasysać ale nie ma żadnego porównania do lepszych trunków na sirytku :)