Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Przesiadam się z Ubuntu na Debian bo Ubuntu coraz bardziej mi przypomina Windows niż Linux-a, jedyny problem jaki mam to nie wiem jak pod Debian zainstalować sterowniki do mojej karty graficznej, więc będę wdzięczny za pomoc bardziej doświadczonych użytkowników systemu Debian niż ja początkujący.
Pozdrawiam i będę wdzięczny za pomoc
Jaka wersja debiana ?
Debian Wheezy, ale jak nie ta wersja to zainstaluje Squeeze
Ostatnio edytowany przez Krzysztof_Cieślak (2012-11-17 09:57:46)
Ja też mam Wheezy
Zobacz
root@debian:/home/adam# dpkg -l | grep nvidia ii glx-alternative-nvidia 0.2.2 amd64 allows the selection of NVIDIA as GLX provider ii libgl1-nvidia-alternatives 304.48-1 amd64 transition libGL.so* diversions to glx-alternative-nvidia ii libgl1-nvidia-glx:amd64 304.48-1 amd64 NVIDIA binary OpenGL libraries ii libglx-nvidia-alternatives 304.48-1 amd64 transition libgl.so diversions to glx-alternative-nvidia ii nvidia-alternative 304.48-1 amd64 allows the selection of NVIDIA as GLX provider ii nvidia-glx 304.48-1 amd64 NVIDIA metapackage ii nvidia-installer-cleanup 20120630+3 amd64 Cleanup after driver installation with the nvidia-installer ii nvidia-kernel-common 20120630+3 amd64 NVIDIA binary kernel module support files ii nvidia-kernel-dkms 304.48-1 amd64 NVIDIA binary kernel module DKMS source ii nvidia-support 20120630+3 amd64 NVIDIA binary graphics driver support files ii nvidia-vdpau-driver:amd64 304.48-1 amd64 NVIDIA vdpau driver ii nvidia-xconfig 304.48-1 amd64 X configuration tool for non-free NVIDIA drivers ii xserver-xorg-video-nvidia 304.48-1 amd64 NVIDIA binary Xorg driver
Musisz dodać sobie do /etc/apt/sources.list sekcje contrib i non-free jeśli jeszcze nie masz
Przykład
deb http://ftp.debian.org/debian testing main contrib non-free
Potem
aptitude update
Instalujesz
aptitude install nvidia-kernel-dkms nvidia-xconfig
Jak się zainstaluje to z roota wydajesz polecenie
nvidia-xconfig
żeby wygenerować xorg.conf.
Restartujesz kompa i powinno działać.
Więcej tutaj.
http://dug.net.pl/tekst/142/nvidia___zamkniete_sterowniki_w_debianie/
nvidia-glx zgubiłeś przy poleceniu instalacji. :P
Zablokuj uruchamianie sterownika nouveau , będą się gryzły z nvidia.
echo "blacklist nouveau" >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf
Rafcio6179 napisał(-a):
Zablokuj uruchamianie sterownika nouveau , będą się gryzły z nvidia.
Kod:
echo "blacklist nouveau" >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf
W metodzie instalacji ,którą podałem nie ma takiej potrzeby.
ArnVaker napisał(-a):
nvidia-glx zgubiłeś przy poleceniu instalacji. :P
Jeśli nic nie grzebał przy aptitude czego nie podejrzewam to mu się automatycznie zainstaluje.
Ale owszem można ten pakiet dodać do polecenia.
adam@debian:~$ aptitude show nvidia-kernel-dkms Pakiet: nvidia-kernel-dkms Nowy: tak Stan: zainstalowany Zainstalowany automatycznie: nie Wieloarchitekturowość: obca Wersja: 304.48-1 Priorytet: opcjonalny Sekcja: non-free/kernel Opiekun: Debian NVIDIA Maintainers <pkg-nvidia-devel@lists.alioth.debian.org> Architektura: amd64 Rozmiar rozpakowanego: 27,4 M Wymaga: dkms (>= 2.1.0.0), nvidia-kernel-common (>= 20110213) Wymaga wstępnie: nvidia-installer-cleanup Poleca: nvidia-glx (>= 304.48)
A faktycznie, nie patrzyłem na polecane, sorry.
PS Nagłówki i build-essential też wciąga w polecanych?
Też
adam@debian:~$ aptitude show dkms Pakiet: dkms Stan: zainstalowany Zainstalowany automatycznie: tak Wersja: 2.2.0.3-1.2 Priorytet: opcjonalny Sekcja: kernel Opiekun: Dynamic Kernel Modules Support Team <pkg-dkms-maint@lists.alioth.debian.org> Architektura: all Rozmiar rozpakowanego: 196 k Wymaga: module-init-tools, gcc, make | build-essential | dpkg-dev, coreutils (>= 7.4), patch Poleca: fakeroot, menu | sudo, linux-headers-686-pae | linux-headers-amd64 | linux-headers-generic | linux-headers, linux-image
Podepnę się pod temat - mam tą samą kartę i sterowniki są zainstalowane. Niby wszystko działa - ale próbuję odpalić crossover i wyskakuje komunikat: "OpenGL nie korzysta z bezpośredniego renderowania: To zazwyczaj oznacza problem konfiguracji sterownika graficznego i zapobiega prawidłowemu działaniu większości gier 3D i aplikacji". Jak jeszcze można tą kartę skonfigurować?
Pozdrawiam
Jaki Debian?
Wheezy 64 bitowy. Wynik polecenia: aptitude show nvidia-kernel-dkms jest identyczny jak wyżej w tym wątku. Ale poniżej wyskakuje:
W konflikcie z: nvidia-kernel-dkms, nvidia-kernel-dkms, nvidia-kernel-dkms Narusza zależności: make (= 3.82-1), make (= 3.82-1) Udostępnia: nvidia-kernel-304.48, nvidia-kernel-dkms Udostępniany przez: nvidia-kernel-dkms, nvidia-kernel-legacy-173xx-dkms, nvidia-kernel-legacy-71xx-dkms, nvidia-kernel-legacy-96xx-dkms
Ostatnio edytowany przez tspoko (2012-11-19 17:48:02)
32-bitowe biblioteki sterowników masz zainstalowane?
Właśnie nie. Dzisiaj się temu przyjrzałem wcześniej - ale bałem się żeby za bardzo nie namieszac w systemie.
To jest odrobinę problematyczne, ponieważ w przypadku sterowników z repo testinga aktualnie nie działa. ;) Jakiś pakiet jeszcze nie jest przystosowany do multiarch i blokuje instalację. W sterownikach z Sida jest obejście, zatem masz dwa wyjścia: albo instalujesz całe sterowniki z repo Sida, albo usuwasz te sterowniki co masz i instalujesz skryptem Nvidii.
Co nie dziala jak dziala.
Ja tez odpalałem croosovera i wsio bangla.
Masz pakiet mesa-utils ? Nie wiem jak crossover ale xbmc bez niego nie ruszy bo twierdzi ,że nie ma akceleracji.
No to na razie pasuję. Nakombinuję się a potem i tak żadna gra nie pójdzie jak znam życie, a szkoda czasu, więcej się poczyta. Dobrze, że chociaż w Sidzie to działa (wierzę na słowo). Jakoś ostatnio nie mam szczęścia ;).
ilin napisał(-a):
Co nie dziala jak dziala.
Instalacja 32-bitowych bibliotek Nvidii z repo testinga. Może ten crossover ich nie potrzebuje jednak skoro u Ciebie działa.
root@debian:/home/adam# chroot /mnt/lin root@debian:/# dpkg -l | grep ia32 ii ia32-crossover 11.3.1-1 amd64 Run Windows applications like MS Office ii ia32-libs 20120926 amd64 ia32 shared libraries for use on amd64 and ia64 systems
No tak.
Ja tam mam binarkę ze strony nvidii.
Nie z repo.
Tak mam pakiecik mesa-utils. Tak się zastanawiam o jakich dokładnie pakietach rozmawiamy: nvidia-glx-ia32, libgl1-nvidia-glx-ia32, libgl1-nvidia-alternatives-ia32. Jeśli te teraz udało mi się je zainstalować. Ale w crossover nic się nie zmieniło. Ten sam komunikat.
Nie, w Wheezym jest multiarch, instalacja 32-bitowych bibliotek powinna wyglądać tak:
dpkg --add-architecture i386 aptitude update aptitude install libgl1-nvidia-glx:i386
Nie da się tego jednak zrobić z powodu pakietu libxvmc1:
libxvmc1 : W konflikcie z: libxvmc1:i386 ale zaplanowana jest instalacja wersji 2:1.0.7-1. libxvmc1:i386 : W konflikcie z: libxvmc1 ale zaplanowana jest instalacja wersji 2:1.0.7-1.
Jak pisałem wcześniej: albo sterowniki z Sida albo skryptem Nvidii.
Dokładnie tak wygląda u mnie jak piszesz - opisanym przez ciebie sposobem nie idzie tych bibliotek zainstalować. A czy jest możliwe, że jakiś czas temu dało się to w Wheezym zrobić (może na innych sterach nvidii)?
Zazwyczaj się dało, teraz tylko się nie da. :) Instaluj inaczej, ciężko powiedzieć kiedy w testingu będzie w porządku znowu.
Dzięki bardzo za pomoc. Ale na dziś dzień pasuję, z przemeblowaniami - zaczekam. Aż tak mnie nie pili, a szkoda mi psuć coś co działa dobrze.
A tam, zmiana sterowników to chwila roboty. :P