Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam dzisiaj ściągnąłem 3 płyty cd debiana(najnowsze) i mam pytanie, jak zainstalować debiana koło windowsa xp pytam ponieważ zależy mi na tym co mam na xp i nie mam na co to zgrać, na ubuntu jest system koło systemu ale nie wiem jak na debianie jest, a fajny system to jest, proszę o pomoc :)
Tak samo, możesz zainstalować Debiana na wolnej partycji obok Windowsa.
tylko że ja mam 1 dysk i nie wiem czy da się tak że przez instalator debiana zainstaluje obok xp czy musze inaczej?
Jaki masz obecnie układ partycji na tym dysku?
mam tylko 1 partycję mam dysk 60gb i na xp mi jeszcze 40 zostaje zawsze(tylko do przeglądania neta używam) i postanowiłem doinstalować inny system
Gdzieś w czeluściach narzędzi administracyjnych Windowsa jest narzędzie do partycjonowania. Z jego poziomu powinieneś móc zmniejszyć którąś z istniejących partycji. Potem Debiana zainstalujesz na tym wolnym miejscu.
Wątpię żeby instalator Debiana potrafił zmieniać rozmiar partycji NTFS (a niemal na pewno na Windowsie masz właśnie taką). W ogóle zmiana wielkości partycji NTFS z poziomu czegokolwiek co nie jest Windowsem jest przynajmniej ryzykowna.
na ubuntu 10.10 bez problemu mi dysk rozdzielało, a jeśli program od partycjonowania, to jaki polecanie?
Do samego partycjonowania wolnej przestrzeni może być choćby i instalator Debiana… Tu kluczowe jest zmniejszenie istniejącej partycji z Windowsem (bo jak rozumiem zajmuje ona cały dysk), co jak Minio już napisał, najlepiej zrobić narzędziem windowsowym.
gdzie w windowsie xp znaleźć to narzędzie partycjonowania?
Wydaje mi się, że w samym XP nie ma takiej możliwości, trzeba doinstalować jakiś zewnętrzny program do partycjonowania. Jest co prawda narzędzie do zarządzania dyskami, ale nie ma tam opcji zmiany rozmiaru istniejącej partycji. W Ubuntu pewnie zmiana rozmiaru wykonywana była via gparted, też możesz go użyć z poziomu jakiegoś livecd. Po wcześniejszym zdefragmentowaniu partycji (z poziomu Windowsa) w sumie powinno być wszystko w porządku… Użycie windowsowych narzędzi do zmiany rozmiaru windowsowych partycji prawdopodobnie jest jednak bezpieczniejsze, choć też nie całkowicie pozbawione ryzyka.
PatryK napisał(-a):
na ubuntu jest system koło systemu ale nie wiem jak na debianie jest, a fajny system to jest, proszę o pomoc :)
?
zajefajny system. A jaka odpowiedz chciałeś otrzymać na forum debiana.
Ściągnij sobie dystrybucję ratunkową SystemRescueCD:
http://www.sysresccd.org/
Nagraj ją na płycie CD/DVD-RW. Płyta zawiera program GParted. Przygotuj nim dysk, tworząc jedną partycję rozszerzoną, a w jej obrębie 3 partycje logiczne (dla systemu " / ", dla " /home " oraz dla swap). Poczytaj o typach partycji linuksowych, bo możesz sobie przeżegnać i Windows XP jak i inne dane. Podczas właściwej instalacji Debiana wskażesz tylko punkty montowania dla poszczególnych systemów plików - użyj instalatora w wersji graficznej.
ArnVaker napisał(-a):
Wydaje mi się, że w samym XP nie ma takiej możliwości
Jest¹.
To chyba będzie to, ale nie mam Windowsa XP żeby sprawdzić.
Ten program jest też dostępny z menu, ale nie pamiętam gdzie dokładnie. W Windowsie 7 trzeba w ustawieniach menu włączyć wyświetlanie grupy narzędzi administracyjnych, która domyślnie jest wyłączona. W Windowsie XP nie pamiętam.
----------
1. Konkretniej jest wbudowane narzędzie do partycjonowania. Czy ono potrafi zmieniać rozmiar partycji — tego nie pamiętam. Ja je wykorzystywałem do zakładania nowego systemu plików.
Minio: Właśnie to narzędzie miałem na myśli pisząc:
/me napisał(-a):
Jest co prawda narzędzie do zarządzania dyskami, ale nie ma tam opcji zmiany rozmiaru istniejącej partycji.
:]
Lepiej kupic dysk wiekszy niz sie grzebac z dwoma systemami na 60gb ^^ Z reszta majac dwa systemy Windows i Linux i tak bedziesz wracal do Win.
Dlatego ja mam tylko Linuxa.
Ja pierwszego Linuksa miałem na dysku 4 GB (rok 2005), po zainstalowaniu systemu wolne było 900 mb :D
Podobnie jak alex011251 używam tylko Linuksa, choć na komputerze jest także Windows, którego używa rodzina.
Ze swojej strony, na początek polecam ci Linux Mint Debian - instalator jest bajecznie prosty, wszystko sobie ustawisz. Zapoznasz się z Debianem w sposób dużo łagodniejszy niż przeskok z Ubuntu.
U mnie aktualnie rodzina uzywa windows 8 ^^ Choc to wersja beta :) Ale dziala ok.
Czy ono potrafi zmieniać rozmiar partycji — tego nie pamiętam
Może i potrafi, ale nie dotyczy to partycji systemowej. Zmniejszenie partycji systemowej dostępne jest dopiero od Visty.
ArnVaker: przeoczyłem to zdanie w Twoim poście. Przepraszam.
Nie będę się upierał że goły XP takie rzeczy potrafi, bo nie pamiętam. Pamiętam że ma wbudowane narzędzie do zarządzania dyskami, co i tak było dla mnie niemałym zdziwieniem ;) .
XP nie ma funkcji zmiejszania partycji :) Przykro mi. Pojawia się to dopiero w windows 7. Choć nie pamiętam czy nie było i w Vista. Ja jednak polecam zmniejszyc plytka debiana przy instalacji.
Ostatnio edytowany przez alex011251 (2011-10-03 21:34:51)
Minio: Phi, ależ nie ma za co przepraszać. :)
alex011251: Instalator Debiana chyba nawet nie ma takiej opcji… a jeśli ma, to i tak bałbym się jej użyć. ;)
ArnVaker napisał(-a):
Minio: Phi, ależ nie ma za co przepraszać. :)
alex011251: Instalator Debiana chyba nawet nie ma takiej opcji… a jeśli ma, to i tak bałbym się jej użyć. ;)
hmm. Moze to był centOS. Nie jestem pewien :) Ale skoro Debian nie ma to musiał to byc centos :P Bo ty sie chyba nie mylisz :)